Изложбата „Светлината“ и нейният специален гост проф. Иван Димов

 Ямбол, 09.06.2020 г.

Петнадесетото издание на изложбата „Светлината“, която традиционно е част от най-значимите събития в Деня на Ямбол-Свети дух, вчера беше открита на нетрадиционно място – в откритото пространство около Цветния часовник в градинката между Безистена и Историческия музей. Тази година специален гост на „Светлината“ е известният български художник, график и илюстратор проф. Иван Димов, който в същия ден официално получи наградата на община Ямбол за изкуство и култура на името на Жорж Папазов.

Самата изложба бе подредена по оригинален и знаков начин – във вътрешния кръг бяха наредени картините на проф. Иван Димов, а във външния, т.е. около неговите – произведенията на ямболските творци. Самата експозиция е изключително интересна, представя цялото разнообразие и многопосочност в художествените проявления на ямболските артисти.

„Всички ямболски художници и творци влагат много дух, светлина и талант в своите творби“, каза при откриването на експозицията кметът Валентин Ревански. „Ямбол може да се гордее с известни имена, които са дали много за изкуството, както в нашия град, в България и зад нейните предели. Можем да се гордеем с имената на известните ямболски художници Джон Попов и Жорж Папазов. До тях с гордост може да присъединим и съвременниците ни проф. Иван Газдов и проф. Иван Димов, който е сред нас. Днес изложба „Светлината“ напълно кореспондира със своето име, защото тази година е организирана по един по-различен начин – на дневна светлина, начин да се насладим на всички творби на ямболските талантливи творци“, заяви още ямболският градоначалник.

Петко Йорданов, директор на ХГ „Жорж Папазов“, която е организатор на изложбата, сподели своята емоция на празника: „В светлината на нашия празник има толкова много любов – необходимо е само да държим очите си отворени, за да може нашата душа да се докосне до смисъла, да открие посланията, които имат нашите художници“.

Специалният гост проф. Иван Димов бе лаконичен: „ Каквото съм можал, съм го казал със своите картини.“ Творчеството му беше представено от изкуствоведа в галерия „Жорж Папазов“ Стойка Цингова. Роден е през 1943 г. в с. Маломир, Ямболска област. Завършва илюстрация във Висшия институт по изобразителни изкуства „Николай Павлович“ в София. Творчески дебют прави с графични творби, но налага личния си почерк много по-ярко чрез живописните си платна. До този момент е организирал над 20 самостоятелни изложби, първата се е състояла през 1975 г. Участва в международните биеналета на графиката в Краков, Баден-Баден, Любляна, Сау Пауло, Берлин, в представителни изложби на съвременно българско изкуство в САЩ, Холандия, Мексико, Япония, Германия и др. Илюстрирал е над 100 книги за деца и възрастни. Член е на СБХ от 1971 г., професор в Националната художествена академия.

Иван Димов е един от най-изтъкнатите художници от своето поколение, което навлиза в българското изкуство в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Той е физиономичен и запомнящ се творец. В началото картините му са с фотореалистични елементи. Изграждането на стила му с времето претърпява трансформации и започва да се родее с магическия реализъм. В него настояще и минало се преплитат, за да се родят усещането за полет, памет, пропита от личните преживявания на художника, пречупени през неговата философия и ерудиция. Идеите, внушенията са винаги различни, често меланхолични, но никога повърхностни. Неговите образи са изградени с особена мекота. И най-конкретната фигура сякаш се разтваря в изобразителната тъкан на творбата. А колкото и ясно и директно да е посланието, всеки човек го пречупва през собствените си възприятия и го доизгражда за себе си.

Настоящата изложба има ретроспективен характер. От фонда на ХГ „Жорж Папазов“ са подбрани графични и живописни творби, които маркират посоките на търсенията на художника през досегашния му творчески път. Те са допълнени с 20 акварела от личната колекция на автора, представящи посоките, в които работи, през последните няколко години.

Станчо Ставрев, заместник-кмет на община Тунджа, предаде поздравите на кмета Георги Георгиев и подари на Иван Димов бутилка хубаво тунджанско вино и икона на Богородица с автор талантливия Михаил, който също е от община “Тунджа”. Станчо Ставрев припомни вълнуващата среща, която в същия ден имаше проф. Димов в родното село Маломир – едно своеобразно връщане към корените. Той не пропусна да отбележи и отличното партньорство между общините Ямбол и “Тунджа”, което ще бъде следвано и занапред.

Във финалния щрих на откриването на изложбата имаше и леко намигване – Петко Йорданов наду една от тръбите на своеобразна артинсталация, като знак за прогонване на лошото и откриване на пътя пред всичко позитивно.

 

About the Author :

Leave a reply