Изложбата “Рисунка” или там, откъдето започва всичко

IMG_7131Осмото издание на изложбата Рисунка” беше открито снощи, 20 февруари 2019 г. в Арт галерия “Кирил Кръстев” в Ямбол. Цветан Казанджиев, Боряна Чапърова, Траяна Панайотова, Кольо Костов, Иван Стоянов, Румен Малчев, Александрина Игнатова, Диана Йорданова, Таня Косева и др. са сред художниците, които представят своите търсения в този жанр.

Започваме годината с изложбата “Рисунка”, защото чисто символично рисунката представлява началото, мотивира се при откриването Петър Тепсизов, председател на ямболското представителство в Съюза на художниците. Всеки проект, дори и най-гениалният, започва с рисунка. Когато художникът трябва да визуализира своите представи за обекта, IMG_7132“рисувайки го – той го анализира, тогава се появява първото материално изображение на идеята, която е невидима”, продължи той. В същото време не пропусна да отбележи пренебрежителното отношение, което съществува към рисунката, както от страна на колекционерите, така и на художниците. Това е така, защото тя често е къс “хвърчаща хартия”, върху който с молив или химикалка дори е нахвърляна общата идея или детайла. Но е нужно само едно паспарту, за да зазвучи като завършено художествено произведение. Рисунката искрено и непринудено разкрива творческите възможности на автора, показва индивидуалността му в друга светлина.

Петър Тепсизов благодари на художниците, спомогнали с участието си това да е вече осмата по ред изложба “Рисунка” и този формат да се задържи толкова дълго в културното пространство на Ямбол.

IMG_7123 IMG_7124 IMG_7125 IMG_7129 IMG_7133 IMG_7134

 

 

About the Author :

Leave a reply