Изложбата на Ямболска фотографска общност – артистичен удар в десетката

фото красимира миневаПоявилата се тихомълком наскоро Ямболска фотографска общност излезе на светло с респектираща творческа изява – откритата в петък фотоизложба на членовете на творческия кръг.Творчески кръг, не случайно го упоменавам, защото 40-те фотоси показват близки, сходни възгледи, за художествената фотография на участващите в изложбата.

Някои от тях, като Петя Василева, Константин Зайков, Марияна Добрева, Денислав Стойчев, Христо Свинаров са добре познати имена, с присъствието си, под една или друга форма, в културния живот на Ямбол. С риск да сгреша, тъй като не познавам всички участници във фотоизложбата, но между тях има и друго, което ги свързва – те не работят като професионални фотографи, това изкуство им е хоби.

Хоби, достигнало до висотата на изкуството.

Малкото помещение на рядко попадащата в медийните хроники улица „Бузлуджа” номер 3 вероятно ще влезе в историята на ямболската култура.Както,защото това бе първата проява на новия творческия кръг, наречен Ямболска фотографска общност, а още и поради силните творчески попадения. Ще влезе, макар и с два реда.

Има и още едно споделено „нещо” между тези ямболски фотографи – в изложбата си те са обърнали обективите, и душите си, основно към природата. Христо Свинаров с неговите вълшебни, сякаш нереални, планински езера, Константин Зайков с убийствените синьо-зелени „тонове” на двете си творби, Мариана Добрева с призрачно-приказната си фотография на загубен някъде във водата остров, Петя Василева,с нейния цикъл от четири творби, уловили фините състояния на природата.

През годините се убедих, че едно от най-трудните неща в Ямбол е да събереш фотографи на една маса, без да се скарат. Или без да ругаят другите си колеги, щом станат от масата. Ще се въздържа от конкретни спомени, но вероятно и други хора имат подобни наблюдения. В този контекст е уникално това събиране под един покрив на творбите на ямболски фотографи. Не знаех кои точно участват в този творчески кръг, при това нов, не помня всъщност и стар да има, освен Дружеството за борба срещу поетите през далечната 1926 година, и очаквах да има и професионални автори.

Нямаше. Това обаче не е чак толкова важно, защото мъжете и жените, има силно дамско присъствие в изложбата на улица „Бузлуджа”номер 3, цялостно впечатляват с изложбата си. И хвърлят ръкавица към своите колеги от професионалната гилдия. В добрия смисъл на думата, дано сега пък не се появят малки войни между едните и другите.Това вече ще е крайно нелепо, тъй като има майстори на художествената фотография и сред тия фотографи, които си изкарват хляба със снимане.

Това за хляба не е неуместно и тъпо, за да стигнеш до художествената фотография се иска време, не само талант. А времето в България поне, идва след като осигуриш насъщния, което е битка. Жестока битка. В нея, поне по мои наблюдения, изгоря Стоян Киров, лека му пръст.

Познавам някои от авторите в първата изложба на Ямболската фотографска общност. Едни вече имат признание сред широк кръг ценители на това изкуство, като Петя Василева, Мариана Добрева и Денислав Стойчев. Други вероятно тепърва ще постигнат това. Би трябвало да го постигнат, защото работите на Красимира Минева, Христо Свинаров, Константин Зайков заслужават да се видят, да се познават от повече хора.

Преди няколко години община „Тунджа” избра за новогодишния си календар творби на Петя Василева, и това бе чудесно попадение. Повече общински и държавни институции могат да последват този пример, защото така ще излязат от талвега на баналното, а, може би, това ще бъде и силен подтик, включително и финансов, за авторите на художествена фотография.

Природата е в центъра на фотосите от изложбата, казах вече, с някои разкошни попадения. Ако нещо все пак липсва в тази експозиция, това са човешките състояния.Може съсредоточаването върху природата да е една от естетическите насоки на творческия кръг, може и случайно така да е „композирана” изложбата.

Сигурен съм, че тези автори имат своите творчески инвенции и в търсенето на човешките мигове. Не съм сигурен, че техните творби, изложени на улица Бузлуджа номер 3, ще бъдат посетени от много ямболлии, но в нашия град е така.

Въпреки че дори  това не пречи на талантливите да вървят напред. И нагоре.

Борислав Ненов     

 

 

About the Author :

Leave a reply