Изложбата на Ташко Попов – своеобразен поклон към учителя Стефан Бъчваров

DSC00279Самостоятелната изложба на Ташко Попов, включваща цикъла „Реката“, бе открита на 19 септември в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол с начален час 17.31 – своеобразна закачка на художника към гостите. Това е третата изложба в залите на галерията, посветена на 110-тата годишнина от рождението на „певеца на Тунджа“ – големият ямболски художник, педагог и общественик Стефан Бъчваров (1907-1988 г.) На събитието присъстваше дъщерята на Бъчваров – Мира Бъчварова. В залата бяха зам.-областният управител Волен Дичев, зам.-кметът Илиана Бицова, ученици  и колеги на Ташко Попов от Сливенската художествена гимназия, приятели на творчеството му.

Ташко Попов има голяма заслуга за пластичната графична култура на град Ямбол и на България, възпитал е цяла генерация млади артисти, доказани в своята област – така го представи директорът на галерията Петко Йорданов.

DSC00277Тази изложба е жестът на Ташо Попов да се поклони на своя учител и колега, с тези въвеждащи думи изкуствоведът Стойка Цингова представи изложбата. Попов е носител на много награди за плакат и за  графичен знак, удостоен е с първата награда на община Ямбол за култура „Жорж Папазов“, от 1990 г. е преподавател в Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“-Сливен, специалност „рекламен дизайн“. Има над 20 самостоятелни изложби, през последните 5 г. три от тях са се състояли в ХГ „Ж. Папазов“-Ямбол.

Цикълът „Реката“ е представен за пръв път миналата година като част от самостоятелната изложба на художника. Рисуван и мислен е няколко година, но повечето от платната, които са изложени сега в  залата на галерията, са създадени през последната година и са изцяло DSC00266мислени за конкретното пространство и повод, подчерта изкуствоведът. Художникът отново присъства по своя характерен и разпознаваем начин. Налице са символите-знаци, които той използва в своите творби – стълба, колело, молив, око, стол и др., представляващи личната му митология. Колелото, стълбата, окото са символи, свързвани с прогреса, движението, растежа. Те създават усещането за динамика на композицията, макар и поднесени като знаци. Често окото се възприема като врата към вътрешния духовен свят – може да се тълкува като връзка между видимото и света на идеите, отбеляза Стойка Цингова. В композициите на художника се откриват и зооморфни елементи – кучета котки, птици, открояват се и няколко човешки фигури, част от които имат и автопортретен характер. Ташко Попов вплита себе си в композициите – веднъж чрез образа и втори път чрез запазените знаци. Няколко пъти в цикъла се повтарят DSC00265мотива на трите грации.  В цикъла „Реката“ макар природното да преобладава, се срещат и урбанистични елементи. Част от тях са изобразени на заден план – като жилищните блокове край реката, но други имат водещо значение.

Малко откъснато стои експресията „Отражения“ – картина, която бе поставена на статив насред изложбената зала. Въпреки това смислово тя е част от идеята за реката. Това бе и творбата, която Ташко Попов дарява на галерия „Жорж Папазов“.

Той е художник философ и естет, притежаващ тънък хумор, който прониква в творбите му – бе характеристиката на твореца, направена при представянето му.

„Благодарността към учителя идва в последствие, когато си натрупал опит. Изложбата е посветена на Стефан Бъчваров – учителят, който ни помагаше да осъзнаем, че съществуваме“, бяха част от силните думи, с които самият Ташко Попов формулира посвещението на изложбата си.

DSC00252 DSC00258 DSC00260 DSC00261 DSC00266 DSC00268 DSC00275 DSC00280 DSC00288 DSC00289 DSC00290

About the Author :