Изложбата „Начала“ от детски рисунки представи онлайн ХГ „Жорж Папазов“

Ямбол, 11.05.2020 г.

Изложбата „Начала“ от детска рисунки на учениците от IV г клас от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Ямбол, представя днес онлайн на своята страница във фейсбук Художествена галерия „Жорж Папазов“. Идеята за изложбата и нейната концепция принадлежи на техния класен ръководител Йорданка Лесева. Експозицията е естествен завършек на заниманията на учениците по изобразително изкуство, част от които са се случили именно в галерия „Ж. Папазов“. В ролята на гид е изкуствоведът Стойка Цинкова.

Изложбата „Начала“ е посветена на 11 май, тя е празничен поздрав на учениците от IV г клас към всички останали ученици от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и техните учители.

Експозицията събира на едно място много начала – началото на срещата на една учителка с нейните ученици, едно начално училище, среща от която започва оформянето на един клас за 4 г. и днешното събитие – един изключителен финал.

В рисунките  присъства най-първото начало за всеки човек – неговата майка – в моменти на нежност и грижа, игри и разходки.

Друго важно начало са срещите на малките ученици с голямото изкуство в галерия „Жорж Папазов“. Показани са техни интерпретации върху декоративно изградени творби на Николай Райнов.

Темата за майчинството присъства и по друг начин – учениците са вдъхновени от двама големи художници, работили по темата – Владимир Димитров-Майстора и Пенчо Обрешков.

В изложбата са показани и образите на двамата братя Св. Св. Кирил и Методий. Децата са изобразили първоучителите в духа на иконописта.

About the Author :

Leave a reply