Изложбата „Моят любим гоблен“ – радост за очите и душата

SAM_9410-1„Моят любим гоблен“ бе темата на изложбата, открита на 7 март в читалище „Зора“-Ямбол. Събитието се провежда за пета поредна година в навечерието на празника на жената 8 март. То е част от читалищната поредица „Жени-творци“. 15 дами и един младеж показаха, сътворената от тях красота в арт салона. Освен от Ямбол, имаше и участнички от с. Мокрен, община Котел. 33-те гоблена представяха многообразието от теми, които вълнуват гобленарите – красотата на българката, природата с нейните цветове и настроения, животните като част от природата – интелигентният делфин, царственият орел, снежният леопард или верният приятел на човека – конят. Представени бяха гоблени от арг изкуството, миниатюри от серията „Любов“ на австрийския художник Густав Климт.

SAM_9407-3Припомнено бе, че за гоблена има писмени сведения още от времето на Сирия, Вавилон и древен Египет. В средновековието гобленарството е привилегия на знатните дами.

Не липсваха и закачливи оценки към посветените на това хоби, а именно: гобленарството е изкуство или диагноза; някои го определят като занимание на тихите луди; хоби, което прави човека зависим; шиенето на гоблени е като реденето на пъзел и в това е чарът;  шиенето на гоблен при един гони стреса, при друг – образува нерви.

SAM_9422-2В едно нямаше съмнение – че това е красота, сътворена от талантливи и трудолюбиви ръце с търпение и сръчност. Радост за очите и душата – така с едно изречение би могла да бъде описана изложбата.

Имаше поздрав с песен, изпълнена от дете, както и букетче рози за всеки участник. Появи се предложението догодина темата на мартенската гобленарска изложба да е „Моят първи гоблен“.

SAM_9423-4 SAM_9417-5 SAM_9408-6

About the Author :

Leave a reply