Изложбата „Завръщане” върна Атанас Караманов в “Зора”

P1010842В арт салона на Народно читалище „Зора-1945” бе открита изложбата „Завръщане в „Зора” . На експозицията са представени творби  на художника Атанас Караманов и негови възпитаници от ОУ „Димчо Дебелянов”, Клуб „Млад художник” при НЧ „Съгласие-1862” –Ямбол, от Школа „Многоцвет” при Младежки дом „Георги Братанов”-Ямбол и ОДЗ „Пламъче”. Изложбата е наречена „Завръщане”, защото Атанас Караманов е един от успелите хора на читалището и се завърна с изложба в „Зора”, където е бил ръководител на Школата по изобразително изкуство от 1987 до 2004 година. Ръководил е и клуб „Млади творци” заедно с Илиана Бицова и Кунка Тодорова.

P1010831Атанас Караманов е един от създателите на Националния фолклорен ученически фестивал „Родило се, преродило” и е автор на емблемата и плакета на фестивала. Като истински меценат на изкуството, той редовно е купувал с парите от своя хонорар наградите за децата-призьори от „Родило се, преродило”.

Атанас Караманов е работил в ОУ„Петко Рачов Славейков”, Народно читалище „Зора-1945”, Дома за работа с деца. В момента работи в ОУ „Димчо Дебелянов” и наставлява младите художници в училището. Учи на изкуство децата и в Клуб „Млад художник”, ОДЗ „Пламъче”,  Школа „Многоцвет” при Младежки дом „Георги Братанов”. Участвал е в много международни пленери и изложби в България и чужбина. Атанас Караманов е носител на Златен и Сребърен герб на община Ямбол за принос в областта на образованието и науката.

P1010825Негови картини притежават Художествена галерия „Жорж Папазов”-Ямбол и много частни колекционери в България, Македония, Турция, Кипър Германия, Португалия, САЩ и Англия.

P1010832В арт салона бе експонирана и гостуващата изложба-графика, уредена по повод 35-годишния юбилей на Образцова детска изостудия „УЛЕЙ”-Москва с художествен ръководител Юрий Изосимов. Изложбата обикаля България и пристигна в града от Кърджали. Народно читалище „Зора-1945” е първото място в Ямбол, където се експонира изложбата на руските деца.

P1010847Друг известен художник и приятел на читалището – Цветан Казанджиев, ръководител на Ателие по рисуване при Народно читалище „Зора-1945” и наследник на Атанас Караманов в читалището, откри изложбата.

Атанас Караманов получи юбилеен диплом от читалището, който му беше връчен от Радка Калудова, дългогодишен служител на читалището. Негова картина бе откупена от читалището, а той подари друга своя творба на „Зора”.

P1010850Вокална група „Пятница 13”  при Народно читалище „Зора-1945” с ръководител Елена Иванова поздрави Атанас Караманов и гостите на изложбата с песните „Конь” и „От Волги до Енисея” на група „Любе” и „Любимый мой” от филма „Пока станица спит” на певицата Анна Осипова – Юта.

 

 

About the Author :