Излезе книга за църковното дело в Горска поляна

я2Излезе 22-рата поред книга, на даровития писател, поет и краевед Николай Домусчиев – наш почитан земляк, роден и отраснал в село Горска поляна.

„Църковното дело в село Горска поляна“ – така е озаглавено това изчерпателно изследване с регионален характер, пропито от гордия, родолюбив дух на автора. Книга, писана с обич, старание и благоговение пред миналото на родния край. Краеведски труд, прославящ пътя на духовността в едно будно селище с нелека съдба, изпълнена с превратности.

Тъй като селото влиза в състава на Сливенската епархия, Н. Домусчиев проследява хронологически ръкополагането на сливенските митрополити – от далечната 1873 г. досега. Включително сведения за настоящия митрополит Йоаникий, канонически избран от Светия Синод за сливенски митрополит през 1980 г. Светското име на Негово високопреосвещенство е Иван Георгиев Неделчев. Обаятелна личност, чието красноречие и благ нрав всякога са впечатлявали миряните.     Човек мъдър, одухотворен, роден да поучава и насърчава.

Преди да започне проследяването на църковното дело в обичаното свое село Горска поляна, авторът обръща по-общ поглед назад, към миналото на селището, когато е наброявало 1101 жители, 250 къщи и орна земя 23 000 декара, църква, училище, кредитна кооперация, няколко колониални и манифактурни магазина. Годината обаче е 1930. Селище, в което са живели трудолюбиви и ученолюбиви хора. Затова е дало на България над 160 учители!

я1Над 8 хиляди са православните църковни храмове в отечеството ни, а един от тях е този в Горска поляна. Най-старият там е построен през възрожденско време (през 1860 г., когато е строено и училището). Хората вдигат храма със собствени средства, от дървен материал. Но през 1878 г. отстъпващите турци изгарят църквата. Уви, подобна е съдбата и на църквите в съседните села. Непреклонният дух на горскополянци ги вдъхновява да построят на същото място нов храм през 1894 г. Макар и неудобна, неуютна, тази сграда изпълнява своите църковни функции тридесет години, докато свещеникът, църковното настоятелство и кметът Георги Ончев вземат решение за строежа на друга, внушителна църковна сграда. Построена е за две години (1926-1928 г.). Масивна, строена от тухли, камъни, цимент, пясък, желязо и дървен материал. Храмов празник е Илинден (2 август – стар стил), тъй като носи името на свети пророк Илия. Във връзка с този факт авторът обръща поглед към интересното житие на светеца с пророческа дарба – Илия, верен и самоотвержен служител на Бога, възпят като „небесен човек“ и „земен ангел“. Краеведът Н. Домусчиев проследява поред делото на свещенослужителите в храма – някои родени в селото и служили както там, така и в други селища. А и на свещениците, дошли от други места и назначени в родното му село. Около имената на някои от тях са отбелязани любопитни факти – например на Андон Петров Франгин, оцелял като по чудо след плен при немците. Вижда в това Божия промисъл и дава обет да служи на Бога. Ръкоположен за свещеник на 8 ноември 1963 г. Служи в селата Воден и Горска поляна от юли 1965 г. до смъртта си през 1991 г.

С почит говори г-н Домусчиев за псалтовете (черковни певци) и църковните настоятели – радетели на църковното дело и духовността. А с неприкрита гордост – за организираните в селото землячески срещи и празници (през 2005 г., 2011 г. и 2016 г.). Следващата вероятно предстои да се случи през 2018 г. Приложеният богат фотоматериал е запечатал незабравими мигове от тези родолюбиви събития.

Редактор на книгата е дългогодишният секретар на Сливенската митрополия Вълкан Янев, чиито родови корени по майчина линия са от село Горска поляна. Той с готовност помага на автора с архивни материали, запазени в тази духовна институция. А в своя предговор към книгата редакторът споделя: „Всеки краевед, когато пожелае да представи на любознателната българска общественост важни събития от миналото на техния роден край, неминуемо трябва да изследва и историята на православния храм, защото той е неразривно свързан с живота на жителите в населеното място.“ Ето защо най-новата (засега) книга на неуморния творец Николай Домусчиев е своеобразен показалец по родолюбие, истински пътеводител по църковна история. И пореден принос към паметта за миналото, оживяло чрез страниците на краеведското творение.

Бинка Величкова

 

About the Author :