Изкуството възпява свободата

IMGP9074Пъстра и богата художествено-музикална програма събра на 2 март 2016 г. многобройна публика в просторната зала на читалище „Възраждане – 1912 г.“ – град Болярово. Два бяха поводите за тържественото честване: Националният празник на България (3 март) и Денят на художествената самодейност (1 март).

Своеобразен израз на почит и поклон към героите за свободата на отечеството беше емоционално наситеното слово на общинския кмет Христо Христов. Последва тържествено поднасяне на венци и цветя (от името на институции, политически партии, неправителствени организации и от гражданите) пред паметника на загиналите. С едноминутно мълчание и свеждане на глави – в знак на признателност към проявения от бойците патриотизъм и героизъм, приключи церемонията.

IMGP9089Пъстри и красиви изложбени кътове посрещаха във фоайето на читалищната сграда посетителите: пролетни картички, мартеници, изкусно изплетени ръкоделия и многобройни атрибути с апликации, предмети на художественото творчество… Изработени с любов и въображение, те грабваха веднага погледите на всички.

С мажоретен танц беше открита подготвената празнична програма. След чудесното встъпление на водещата – обаятелната София Минева, последва рецитал под наслов „Обичам те, майко България!“, представен от група шестокласници при СОУ „Д-р Петър Берон“- гр. Болярово. Още две изяви на боляровски ученически групи аплодира публиката: народните песни на група петокласници, както и великолепните изпълнения на мъжката певческа група с ръководителки госпожа Мария Маринова и госпожа Нели Христова. Мощните гласове на момчетата прозвучаха синхронно и завладяващо!

IMGP9132Трогателно и мило беше участието на най-малките артисти – боляровските дечица от ЦДГ „Здравец“. С песнички за Баба Марта и динамичен танц се представиха те, насърчени от топлото отношение на публиката.

Жизнерадостните момичета от ДВХУИ – с. Малко Шарково попяха от сърце, влагайки много настроение и ентусиазъм. Похвално е, че се включват активно в културния живот на града, грижливо подготвяни от екипа служителки.

IMGP9187Много изящество, грация и хармония имаше в танца на групата момичета от ОУ „Стефан Караджа“. Сякаш прекрасната им ръководителка – госпожица Дора Карагьозова, беше преляла в изпълненията на миловидните девойчета от своята ефирна прелест и одухотворена красота!

Доказвайки убедително, че самодейността е жива и все така блестящо, певческите групи при читалищата на община Болярово се представиха с обновен репертоар и талантливи изплнения. Боляровските самодейки към читалище „Възраждане“, както и певиците при Пенсионерски клуб –Болярово зарадваха своите почитатели – зрители и слушатели. От останалите селища – също: с. Воден, с. Голямо Крушево, с. Попово, с. Мамарчево, с. Стефан Караджово (с неотразимите солови изпълнения на Атанас Георгиев и Златка Тодорова). Всички те, вложили много старание и обич, доказаха за пореден път, че могат и творят!

IMGP9203За кой ли път изпълнителите от ДТС „Боляровче“ с хореограф енергичният виртуоз Румен Тодоров изправиха на крака очарованата публика! Защото в танците си влагат и плам, и чувства, и огромна готовност за самодоказване!

Накрая кметът на общината г-н Христов развълнувано благодари на всички, допринесли за осъществяването на тази идейно богата и естетически издържана програма. Той констатира, че тази година художествената ни самодейност е на още по-високо ниво. След това връчи парична награда, грамота и статуетка с герба на общината на всяка група. Специална награда получи и най-малката самодейка – Даниела Карабалиева от град Болярово.

В чест на 3 март бяха раздадени 300 национални знамена за селищата в община Болярово, поставени своевременно пред домовете – като паметни знаци на родолюбието и националното самочувствие. Една актуална и патриотична инициатива!

Бинка Величкова

About the Author :