Издателство „Захарий Стоянов“ дари над 2000 тома българска художествена литература на читалищата на община „Тунджа“

Ямбол, 30.10.2020 г.

Крупно дарение от над 2000 тома българска художествена литература направи издателство „Захарий Стоянов“ на всички 40 читалища в община „Тунджа“ в навечерието на Първи ноември – Денят на народните будители. Книгите вече са разпределени по читалищните библиотеки и могат да се ползват от нашите съграждани, коментира кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, който благодари на издателя Иван Гранитски, определяйки го като меценат, голям патриот, родолюбец и истински народен будител.

Самият Иван Гранитски сподели, че това е една традиция, която се е установила с ръководството на община „Тунджа“ през последните 10-12 години. Той припомни, че Тунджанските литературни празници са едни от най-впечатляващите, а община „Тунджа“ е пример за една цялостна интегрална културна дейност във всички тези 40 читалища. Благодарение на тази традиция, ние продължаваме с даренията. Всяко от тези 40 читалища получават по 50-60 книги, сред които са творби на ямболски автори, българска класика – Йовков, Яворов, Вазов, Ботев, Гео Милев, и съвременна българска литература.

„Ние смятаме, че това дарение е наш дълг, защото книгите трябва да стоят не в складове, а в библиотеките“, каза Иван Гранитски и уточни, че за съжаление тази година литературните празници не могат да се проведат, но книгите ще свършат своята духовна дейност, защото ще влязат в библиотеките, за да стигнат до читателите.

About the Author :

Leave a reply