Изграждат рафинерия за олио по проект

3AВтора информационна среща за популяризиране на възможностите на Гранционната схема по Програмата за развитие на селските райони за Ямболска област проведе в Стралджа Националният гаранционен фонд.
В момента една от банките-партньори на НГФ разглежда проект за изграждане на рафинерия за олио в Ямболския регион на обща стойност 1,4 млн. лв. по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“ за финансиране. Предстои скоро да предложим проекта на Националния гаранционен фонд за подкрепа, съобщиха от банката по време на информационната среща днес.
В събитието участваха ръководителят на отдел „Връзки с малки и средни предприятия и търговски банки“ на НГФ Деян Калъпчиев, банкери и бенефициенти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“. Информационната кампания е по проект на Министерството на земеделието и храните. Тя предвижда общо 55 информационни срещи в цялата страна, на които експерти ще разясняват подробно условията на Гаранционната схема по Програмата.
Повечето гаранции, издадени от Фонда, са по проекти,  за чиято реализация са ползвани кредити до 200 000 лева, посочиха представители на Фонда. Те уточниха, че схемата предвижда срещу закупената техника и гаранцията на НГФ, земеделските производители да получат облекчено финансиране от търговските банки.
От старта на схемата в началото на 2013 г. Фондът е издал гаранции на общо 215 бенефициенти, като по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 92 млн. лева.
НГФ издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема. Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

About the Author :