Изграждат площадка за мигранти край Лесово

buchvarovaДържавата ще изгражда площадка край Лесово, на която при нужда ще бъдат разполагани фургони за настаняване на новопристигнали в страната ни преселници, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Засега решението, което имаме е за изграждане на площадка близо до Лесово“, каза Бъчварова по БНР. По думите й в момента няма нужда да се използват подобни площадки. „Прогнозирам, че следващите 6 или 7 месеца няма да има нужда да бъдат използвани, защото през зимните месеци спада миграционният натиск, освен ако не се случи нещо извънредно, което не зависи от нас“, обясни Румяна Бъчварова.

Тя уточни, че относно площадката за бежанци близо до Лесово се работи по прехвърляне на собствеността от „Гранична полиция“ към областния управител, за да могат да се осигурят необходимите условия. Вътрешният министър в оставка посочи, че площадките позволяват при определени ситуации там да бъдат разположени фургони и да бъдат настанени хора, които могат да надхвърлят капацитета на сега съществуващите центрове, като там чужденците ще пребивават не повече от месец.

Площадката край Лесово е старата застава, която е на няколко километра от селото и досега се ползваше от Гранична полиция. Тя ще бъде един от трите центъра, които правителството се е ангажирало да пригоди за бежанци с получените средства от Европейския съюз, но на този етап не е ясно кои ще са другите две площадки за създаване на кризисни центрове.

Новината разбуни духовете на организаторите на местния референдум, защото само преди малко повече от месец правителството щеше да прави подобна площадка в бившото поделение на Бояново и те организираха протест. После беше съобщена новината, че площадката край Бояново няма да се изгражда, но сега се прави друга площадка отново на ямболска територия.

 

About the Author :

Leave a reply