Изграждат останалите 82 км ограда по границата до края на годината

_MG_0615Изграждането на останалите 82 км преградното съоръжение  е много важно за охрана на  границата с Турция, заради засиления миграционен натиск, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която посети Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово, за да се запознае с организацията по охрана на българо-турската граница.  Днес стана ясно и че от вчера осем гранични полицаи от ГКПП „ Капитан Петко войвода” на границата с Гърция са уволнени след рутинна проверка и приключване на дисциплинарно производство, заради оказване на „чадър” на турски трафикант на бежанци. Това е половината от звеното, което е към Регионална дирекция „Гранична полиция” – Смолян.

_MG_0645Блъснатият от автомобил граничен полицай  на пътя край свиленградските села Варник и Сладун е успешно операрин в Пловдивската болница, има фрактура на дясна ръка, но е извън опасност за живота, съобщи главният директор на „Гранична полиция” Милен Пенев и конкретизира какво се е случило вчера: „Към 7 часа рутинен наряд при патрулиране установява в зоната на отговорност на Гранично полицейско управление Свиленград два леки автомобила в момент, в който в тези автомобили се качват лица, които попадат в рисковия профил на нелегалните емигранти. Предприемат действия по тяхното задържане при което първия автомобил с увеличаване на скоростта удря нашият полицай. Задържани са четири лица съпричастни към този случай, организатори и участници в канала за незаконно привеждане на лица както и 8 сирийски граждани”

Вицепремиерът  Румяна Бъчварова остана удовлетворена от създадената организация за охрана на българо-турската граница. Тя изрази надежда, че най-късно до месец и половина строителството на допълнителното преградно съоръжение трябва да започне и да завърши до края на годината.  „В момента тече проектирането, много бързо действахме след приемане на решението, представяне на техническото задание, в момента се проектира и разчитаме на бърза работа след това…на някои места е по-трудно на други по-лесно, но се надявам до месец –месец и половина да има напредък и да започне строителството”, уточни тя и обясни, че същевременно се работи активно и по споразумението за създаване на съвместен координационен център между България, Турция и Гърция. Министър Бъчварова уточни, че подписването трябва да стане преди месец юни, защото тогава в Турция има избори. Тя допълни: „Вчера говорих с турския вътрешен министър по този повод , споразумението е готово, те имат готовност, поне така потвърдиха пред мене, че имат готовност за подписването, уточняваме с гръцката страна кога те също биха се включили, за да направим това подписване”.

Миграционният натиск по българо-турската граница се засилва, през март нарушителите са колкото през септември миналата година. В момента тече конкурс за назначаването на още 100 гранични полицаи, 62 от които ще бъдат на границата с Турция, но те ще могат да започнат работа едва към ноември, защото предстоят процедури по назначаване и обучение. До края на юни трябва да бъзде завършена интегрираната система по цялата българо-турска граница, след което ще може да се получава картина от граничната бразда дори в управлението на „Гранична полиция” в София.

About the Author :