Извънредно положение и за икономиката на Ямбол

Икономическите последствия от наложеното извънредно положение са не по-малко страшни за Ямбол, отколкото принудителните мерки за наложената карантина. Градът спазва мерките и е така опустял, както никой никога не го е виждал. Първи затвориха кафенета и ресторанти, магазините за дрехи и обувки се опитаха да работят, но жив клиент не влиза в тях и част от тях също вече са затворени.

Не работят и голяма част от сергиите по пазарите, само хранителните магазини и аптеките героийски държат жив града, защото това са и местата, които хората щат не щат посещават.

Липсата на клиенти затвори и много други бизнеси, свързани с услугите, защото в момент, когато животът и здравето на хората са под заплаха, те не мислят за друго, освен как да оцелеят и всичко останало е на заден план. Освен всичко останало част от хората, които не работят, са притеснени и за заплатите си и ограничават разходите си.

От 13 март рязко се увеличи и броят на регистриращите се безработни, но все още няма статистика за точния им брой.

Наши читатели сигнализираха, че на 23 март е имало струпване пред Бюрото по труда от чакащи да се регистрират. Директорът на „Бюрото по труда“ Татяна Чанкова така и не посмя да се чуе с репортер на вестника, като разбра, че я търсим, а секретарката й измисли всевъзможни извинения.

На 24 март „Язаки България“ разпространи новината, че спира работата в заводите си в Димитровград, Сливен и Ямбол до 5 април 2020 г. Като причини компанията сочи  – разпространение на коронавируса, въведените местни и националните здравни разпоредби и мерки за безопасност, както и спирането на производството на автомобили от страна на много клиенти на компанията.

Спирането на дейността засяга около 2470 служители в производствената база на “Язаки” в Димитровград и около 2000 служители в производствата в Сливен и Ямбол. То идва около седмица след протест на работниците в заводите и четири дни след съобщение от “Язаки”, че всички мерки са взети и работата може да продължи.

Жертва на мерките срещу  коронавируса стана и междуградският транспорт. Първоначално спряха напълно превозите между Сливен и Ямбол, след това една по една без официално предупреждение започнаха да спират и автобусните линии до София, Бургас и други областни дестинации. Последни заради липса на пътници спряха и линиите между Ямбол и селата, но това много затрудни работещите сектори, защото голяма част от работещите в Ямбол пътуват от селата.

Какви са реалните последици от това извънредно положение за ямболската икономика ще стане ясно доста по-късно, но е факт, че те ще са огромни.

About the Author :

2 Comments to “Извънредно положение и за икономиката на Ямбол”
  • ТУНДЖАНЕЦ
    March 25, 2020 - Reply

    Не плашете хората. Имаме главно хранително-вкусова промишленост,лека промишленост и селско стопанство. От машиностроенето може да пострада ,,ЯЗАКИ,,. ,,ХЕС,, и ,,ПАЛФИНГЕР,,няма да пострадат ,защото и при глобална криза се търси тяхната продукция. Опасно е за туризма,военната промишленост,летища,пристанища,но при нас за радост такива нямаме. Ще закъса Черноморието ,София, промишлеността около Пловдив. Ще закъса и ,,НЕФТОХИМ,,Бургас,черната и цветна металургия.

  • Пламен
    April 6, 2020 - Reply

    А защо не се мият поне главните улици на града? Няма вода в Тунджа ли?!

Leave a reply