Изборните страсти не заглъхват в Маломир и Веселиново

6666Три месеца след местния вот в тунджанските села Маломир и Веселиново не заглъхват изборните страсти, защото все още не е ясно кой е избраният кмет.

В Маломир ще се провеждат изцяло нови избори, защото и на балотажа двамата кандидати получиха равен брой гласове.

Делото за кметския пост във Веселиново започна отново в Ямболски административен съд, след като Върховен касационен съд отмени решението на първия съдийски състав и го върна за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Върховните съдии са приели, че решението на ямболския съд е неправилно, защото той неправилно е приложил изискванията на Изборния кодекс за действителни и недействителни гласове и не се е произнесъл по действителността на всички приложени по делото бюлетини от двете спорещи страни – кандидатът на БСП и ЗС „Ал. Стамболйски” Татяна Стоева, която до произнасянето на съда остава на кметския пост, и кандидатът на ГЕРБ Слав Славов.

Припомняме, че Ямболски административен съд обяви избора за недействителен и постанови Общинската избирателна комисия да промени решението си, с което обявява за кмет Татяна Стоева. Според протокола от балотажа Татяна Стоева е получила 286 гласа, но съдът е приел, че те трябва да се намалят с 4, защото ги приема като недействителни бюлетини. По този начин гласовете за нея стават 282, а гласовете за Слав Славов според съда остават 284.

По време на новото съдебно заседание в Ямболски административен съд, което се проведе на 8 февруари, бяха номерирани бюлетините, каквото беше препоръката на върховните съдии, след което двете страни имаха възможност да предоставят писмени защити. Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Новите избори в Маломир ще се проведат на 13 март, а предизборната кампания стартира на 11 февруари.

Само трима кандидати са се регистрирали за участие новия избор – Христина Димова, кандидат на ЗС „Ал. Стамболийски”, Йордан Тодоров, издигнат от Национален фронт за спасение на България и Красимир Бумбалов от Движение за радикална промяна „Българската пролет”.

Първичната партийна организация на БСП в Маломир и ръководството на общинската организация са гласували на събрание да подкрепят кандидата на ЗС „Ал. Стамболийски”. Припомняме, че на предните избори двете партии бяха в коалиция и издигнаха същия кандидат.

Ако на първи тур единият от кандидатите не събере повече от половината гласове, балотажът ще се проведе на 20 март. Вероятно до тогава ще е ясно и решението по делото за избора на кмет във Веселиново, така че изборните страсти в двете села да се укротят.

About the Author :