Избори 2017: БСП ще задължи със закон търговските вериги да продават 51 % български стоки

DSC05756Земеделието е един от най-важните сектори за Ямболски регион, но не се използва потенциала, който има, но националната политика в земеделието, която БСП предлага, ще бъде в полза на Ямболска област, това заяви водачът на листата на „БСП за България” Кристиан Вигенин на среща със земеделски производители от областта. Той обясни, че  БСП ще настоява за специална подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци, субсидиите да не се дават само на база площ, но и за произведена продукция, ще иска подкрепа и за дребните и средни производители, като се съкрати веригата от прекупвачи, за да се облагодетелстват както производителите, така и потребителите. Вигенин припомни, че БСП като опозиция е внесла проекто закон за държавна подкрепа на българската продукция. Освен това се предвижда да бъдат задължени със закон големите търговски вериги да предлагат български стоки.

DSC05749На срещата присъства и Явор Гечев, който беше зам.-министър по земеделие в правителството на Орешарски. Той очерта мястото на българското земеделие в световен мащаб. През 1986 г. България е била на второ място по брутен национален продукт от земеделие в света, хранила е извън собственото население още 30 млн. души и е имала най-развито поливно земеделие в световен мащаб. Сега БВП от земеделие е около 6 % – 6,2 или 6,3 % и се задържа само на такава база, независимо колко субсидии се дават. За България сега е характерно предимно монокултурно отглеждане на зърнено-житни култури. Производството на пшеница е около 6 млн. т на година, ние консумираме около 1-1,2 млн. т, другото се изнася за трети страни. Останалото производство на слънчоглед, царевица и рапица е с по-малък дял.

DSC05763Явор Гечев допълни още, че българското земеделие се развива стихийно на базата на самотек и на най-малкото съпротивление без никаква концепция, още от предприсъединителните фондове в него са налети над 13 млрд. евро, а БВП за земеделие си стои почти без промяна.

Той каза още, че за двата мандата на ГЕРБ в млечния сектор са ликвидирани 100 хиляди малки ферми, ситуацията е същата и в останалите сектори извън производството на пшеница.

БСП осъзнава, че оттук по-надолу вече не трябва да се слиза, че цялото законодателство, свързано със земеделието, всички механизми трябва да се преосмислят, защото нищо добро не чака България, прогнозира още бившият зам.-министър.

Той разясни, че подпомагане в земеделието ще продължи да има и след 2020 г., но не по механизма за директни плащания, а в същото време държавата няма ясна визия как да развива сектора и на европейско ниво „козирува” на политиките, прилагани от големите държави.

Като председател на Съюза на земеделските кооперации в България той направи предложение за национална политика в земеделието – каквото и да е европейското подпомагане след 2020 г., независимо дали е на декар или на произведена продукция, да се предложи механизъм най-високото и най-ниското подпомагане в ЕС, заедно с националните доплащания, да не надхвърля разлика от 30 %, т. е. на 1 лв. субсидия за българския земеделски производител в ЕС да не могат да плащат повече от 1,30 лв., защото голямата неконкурентност на земеделската продукция според Явор Гечев идва точно от националните доплащания, които си позволяват големите държави.

Не трябва да позволяваме нашата икономика в земеделието да стане икономика на потребление само на външни стоки, каза още той. Според него трябва така да се настрои земеделската икономиката, че тя да е полезна за държавата и всеки, който има стремеж да върви по националните приоритети да знае, че има гаранция за 15 г. напред. И това да става чрез политики за субсидиране на определени култури, които са необходими, защото българското земеделие трябва да мине към разнообразяване на културите.

Гечев обясни още, че БСП иска чрез промяна в закона за храните да вмени задължение на големите вериги да продават минимум 51 % българска продукция и това е възможно, защото дори някои държави от ЕС вече са го въвели. Проблемът е, че у нас няма такъв обем зеленчукопроизводство, необходимо за обемите на големите вериги. В момента консумацията на земеделска продукция в България е 80 % внос. В България ситуацията е, че е трудно да си продадеш зеленчуковата продукция, ако е 200-300 кг на ден, но е лесно, ако можеш да осигуриш всеки ден един тир, но няма такъв икономически субект.

Явор Гечев обясни, че е нужно окрупняване на земята, за което трябва да съдейства и държавата. Според него трябва да се промени Законът за кооперациите, който да допуска т. нар. кооперации на фермери. Той разясни, че земеделието и политиката на държавата в него не е просто субсидии, защото за да се развива нормално един земеделски производител трябва да печели от продажбата на продукция, другото е компенсаторни механизми. Ние сме една от малкото държави, които не си пазим родното производство.

Според Явор Гечев необходимите мерки за промени в сектора са регулиране на вътрешнообщностните доставки, натоварване на магазинната мрежа да продава български продукти, подкрепа на държавата за кооперирането, включително и договори на зелено с държавна гаранция.

Той каза още, че парите по всички най-лесни мерки в Програмата за развитие на селските райони са раздадени за 2 години и ще ни чакат тежки санкции от Европа.

Купуването и продаването на гласове е престъпление 

About the Author :

Leave a reply