Избликът на душата в живописта на Ваня Велева

Ямбол, 18.06.2021

Поезия в картини представи в своята първа самостоятелна изложба „Щипка любов“ Ваня Велева. На 17 юни тя посрещна в залата на читалище „Пробуда“ гости и приятели, за да им покаже живописните си творби, които въздействат като изящен стих.

„Посвещавам изложбата на празника на Ямбол  – Свети Дух, защото съм слуга на духовността, изкушена от две изкуства – поезията и живописта“, сподели Ваня Велева.

Тя се представи като педагог по образование, журналист по професия и поет по душа, а отскоро заразена и с още едно изкуство. Досега тя е издала е 4 стихосбирки. От 2019 г. е член на Съюза на българските писатели. С присъщото си чувство за хумор и провокативност Ваня Велева се пошегува, че вече е обявена за национално богатство и отсега нататък трябва да я съхраняват и пазят като такова.

За новата си творческа изява тя сподели: „Не ми стига да съм само поет,  бях изкушена да ползвам и други изразни средства, за да разказвам за себе си и за света и по вашите емоционални реакции ще разбера дали съм успяла“.

А реакциите не закъсняха – зам.-кметът на община „Тунджа“ Татяна Стоева я посъветва, че е крайно време да се ориентира към музиката, защото душата се изразява по няколко начина – чрез поезия, живопис и музика.

Тя не скри, че изключително много харесва картините, защото са поезия в живописта и самите заглавия го показват. А заглавията на картините са като метафори: „Небе се свежда Тунджа да целуне“, „Тихо пърха щурецът на завет“, „Невъзможен полет“, „И портичка гръбнака си изправя“, „Пеперудени криле“, „Море върху залез“, „Море изплю ръждивите си котви“ и още, и още…

Поетът Илко Капелев припомни, че като журналист от вестник „Делник“, където са работили заедно с Ваня Велева, тя е била много работоспособна, артистична и талантлива. Той изтъкна и нейното невероятно качество да поддържа таланта си и непрестанно да работи с него.

Художникът Йордан Трифонов обясни, че Ваня Велева е започнала да изразява себе си по този начин, по който нейната душа ги вижда нещата и допълни, че това изкуство е ценно, защото е директен изблик на душата.

Много поздравления, цветя и искрена радост получи Ваня Велева от своите гости, а самата изложба си струва да бъде видяна. Тя ще бъде на разположение в залата на читалище „Пробуда“ до 30 юни.

About the Author :