Избират нов окръжен прокурор до седмици

IMG_8306Конкурс за нов окръжен прокурор на съдебен район Ямбол е обявил Висшият съдебен съвет, заради изтичане на мандата на досегашния административен ръководител на прокуратурата Георги Ханджиев. Един заместник прокурор и двама районни прокурори са подали документи за участие в конкурса, изслушването за който все още не е назначено във ВСС. Досегашният окръжен прокурор не е подал документи да се кандидатира за втори мандат.

Зам.-окръжният прокурор Димитринка Георгиева, районният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев и районният прокурор на Елхово Стойко Иванов са тримата кандидати, между които ще избира Висшият съдебен съвет, след като ги изслуша.

На страницата на ВСС са публикувани биографични данни на тримата кандидати, техните концепции за управлението на прокуратурата и декларации за имотното им състояние.

Прокурор Димитринка Георгиева е работила 30 години в съдебната система на Ямбол, от които 29 като прокурор. Започнала е през 1984 г. като стажант съдия в Ямболски окръжен съд, а от 1985 г. е младши прокурор в Районна прокуратура – Ямбол, след което преминава през всички останали нива в прокуратурата. През последните 4 години е заместник-окръжен прокурор. Според имотната й декларация тя притежава заедно със съпруга си два апартамента в Ямбол, земеделска земя в добричкото село Богдан и кара автомобил на лизинг.

IMG_1975Районният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев е от 15 години в съдебната система. Първоначално за 4 месеца през 1998 г. е бил съдебен кандидат в Окръжен съд – Враца, след което става съдебен кандидат в Окръжен съд – Ямбол, а от 2000 г. е назначен за младши прокурор в Районна прокуратура – Ямбол. След това 6 години е бил прокурор в Районна прокуратура, 3 години заместник районен прокурор на Ямбол и от 4 години е районен прокурор на Ямбол. Заедно със съпругата си има два апартамента в Ямбол и като наследство е получил част от дворно място и втори етаж от къща в Ямбол, дворно място и къща в Стара река и дворно място в Болярско. Купил си е и 5 дка земеделска земя в Болярско. Според имотната си декларация двамата със съпругата му притежават и три леки автомобила, но никой от тях не е чисто нов.

IMG_1780ьРайонният прокурор на Елхово Стойко Иванов първоначално е работил като полицай в Ямбол и в РЗ БОП – София, защото първо е завършил Академията на МВР. Като завършва право във Великотърновския университет работи като дознател в София, младши следовател в Окръжна следствена служба – Ямбол. От 2006 г. в продължение на 3 години е младши прокурор в Окръжна прокуратура – Ямбол, след което става прокурор в Тополовград, а от 4 години и половина е районен  прокурор на Елхово.

Според имотната му декларация има апартамент, купен с ипотека в София, лек автомобил и потребителски кредит за 23 хиляди лв.

Назначаването на събеседването за конкурса се бави заради липса на атестация на единия от кандидатите, която ще е готова до 2 седмици, научи „Неделник”, а самото изслушване най-вероятно ще стане до края на юни или началото на юли.

Диана Иванова

About the Author :