Идва „Ямбол чете”

absurdni vremenaОт 3 до 7 ноември читалище „Съгласие” с финансовата подкрепа на община Ямбол провежда поредното издание на „Ямбол чете”. В продължение на пет вечери, от понеделник до петък, читателската аудитория край Тунджа ще може да чуе размислите и откъси от текстове, както на добре познати, утвърдени имена в нашата литература, така и на нови, но вече популярни автори.

Литературният маратон поема в понеделник с Теодора Димова и нейният последен засега, роман, „Влакът за Емаус”. Дъщерята на класика Димитър Димов има своите почитатели, има и своите отрицатели, но както още първият български литературен критик Нешо Бончев бе писал „Литературното поле не е бална зала, за да се четкаме и да си правим комплименти”.

Във вторник в Синия салон ще пристъпи още един романист, Иван Стамболов, неговата книга носи заглавието „ДоДекамерон”. Сряда е вечерта на Любомир Николов и на неговия сборник с разкази „Натюрморт с мъж”.

Щафетата на изящната словесност ще продължи в четвъртък нашумелият прозаик Васил Георгиев, който обърна вниманието към себе си още с дебютната си книга „Будистки плаж”, издадена през 2008 година. Признанието отиде при писателя, роден през 1975 година в София, през 2011 г., когато за своя сборник с разкази „Деград” той получи наградата „Хеликон”, едно от най-престижните български отличия за литература.

В Синия сало на читалище „Съгласие” Васил Георгиев ще гостува с романа си „Апарат”, който е неговият първи опит на дългата дистанция в прозата. Въпреки че беше дебютния му роман, „Апарат” , определян от някои литературни критици като антиутопия на консуматорското общество, получи наградата на Националния дарителски фонд „ 13 века България” за „Български роман на годината”.

Последният ден от „Ямбол чете”, е отделен за един поетичен дует, спечелил голяма популярност още при появата си – Маргарита Петкова, класик в лириката ни, и Добромир Банев, младият поет, който „партнира” достойно на примата в любовната ни лирика.

Миналата година, пак в рамките на „Ямбол чете”, Петкова и Банев препълниха Синия салон на читалище „Съгласие” и заслужиха много овации.

Литературен домакин на поредното издание на културното събитие е Христо Карастоянов.

Началният час от понеделник до петък е 18 часа, мястото – Синия салон на читалище „Съгласие”.

About the Author :