Играта започна – кметът Славов иска трети мандат, другият лагер в ГЕРБ роптае

GERBВече е факт и първата заявка за участие в ямболската кметска надпревара на 25 октомври. Георги Славов, начело на града вече осем години, иска и трети мандат. Славов, който е и областен лидер на герберите, заяви това пред „Диана кабел”, почти неочаквано. Напълно очаквана обаче е амбицията на Славов да бъде още четири години в Бялата къща. В лагера на ГЕРБ край Тунджа мълчат. Мълчат, защото имат вътрешни разногласия, които не са от вчера, но в последните месеци се засилиха. При сивите се води тиха война – бившият народен представител и сегашен областен управител Димитър Иванов бил в крайно обтегнати отношения с кмета на Ямбол. Признаци за това имаше още по време на парламентарните избори. Тогава Димитър Иванов, имащ вече стаж, макар и кратък, в Народното събрание, бе пратен чак на пето място в листата.

Тихият по характер Иванов, някога младежки лидер на ГЕРБ, пое губернаторския пост от Таня Димитрова, която зашемети виделия какво ли не Ямбол с няколкото си висши образования и владеенето на три мъртви езика. По онова време България изпитваше остра нужда от дипломати и дамата бе пратена за посланик в Хърватска.

Дипломата за висше образование по специалността журналистика от Софийския университет обаче се оказа фантазия – от Алма матер в официален документ посочиха, че такова лице не е завършило такова висше образование при тях. Това нямаше никакво значение за кариерата й, което се отдава на доверието, съществуващо между  дамата и втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Именно върху тази идейна близост между двамата, стъпва сега вътрешната ямболска опозиция на имащия вече два мандата като кмет Георги Славов. Според хора от лагера на герберите, кръгът около Таня Димитрова ще настоява за издигането на ново лице. За проба вече се пусна името на д-р Диманов.

В лагера на Славов, който от много години е начело на ГЕРБ в областта, имали и вариант „Б”. Това зависело и от съда, защото той изненадващо може да реши най-сетне да се произнесе дали кметът е виновен или невинен по делото за водопровода. И да го намери, сензационно, за виновен. По-скоро Темида, въпреки че вече минаха пет месеца в очакване на решението й, няма да прави никакво рязко движение сега. Нито през юли, а през август правосъдието излиза в отпуск.

Все пак, ако стане инфекция, от кръга на Славов може да излезе като кандидат за кмет на ГЕРБ Иван Чолаков. Популярният баскетболен треньор сега е депутат, но това не пречи. Чолаков е в много близки отношения със Славов и е един от малцината в Ямбол, който има връзка по всяко време с кмета на града. Със сигурност за треньора не това е детската му мечта, той все пак се чувства по-добре в парламента, но Чолаков сам казва, че винаги е бил екипен играч. А през годините е очевидно – той е от екипа на Славов.

Босът на ГЕРБ Бойко Борисов явно не иска да се разправя с неща, с които вече се наел, по една или друга причина, Цветанов, така че оставя лагерите тук да се разберат. Стига да не се избият. Засега няма такава ситуация – Димитър Иванов бе отново назначен за областен управител, а Славов си царува в общината.

Неведнъж Славов е казвал, че има още неща за правене, за довършаване, че времето на един кметски мандат не стига. Тази седмица той обяви, че и втори мандат не стига.

И откри играта за местните избори, въпреки че до 25 октомври има много време.

Борислав Ненов

About the Author :