Иво Данчев получи първата награда във фотографския конкурс „Кукерландия“

Ямбол, 29.02.2020 г.

Иво Данчев е тазгодишният носител на първа награда във фотографския конкурс с изложба „Кукерландия“, част от едноименния международен маскараден фестивал в Ямбол. Той участва за втори път, а първия път е бил класиран на второ място. Стана ясно, че в момента фотографът работи по международен проект за „Нешънъл джиографик“, свързан с кукерите.

Специалната награда за снимка, направена в Ямбол на фестивала „Кукерландия“, беше за Жечо Планински от Бургас.

Останалите наградени са: на второ място – Надежда Райкова; трета награда – Златко Латев.

Специалната награда за най-млад фотограф, допуснат за участие в изложбата, получи Андрей Николов.

Специалната награда на Арт Принт Шоп беше за Ивелин Иванов, а специалната награда на списание „Вагабонд“ – представяне на цялостно творчество – за Калина Стойчева.

Седемчленното жури, класирало участниците, е председателствано от Антоан Божинов.

Изложбата от 40 фотографии, избрани сред 400-те изпратени, беше наредена и открита навън, пред Безистена, заради предпазните мерки, свързани с коронавируса. Така по неволя, тя остана разделена от другата съпътстваща я изложба от картини на художници от Ямбол и региона „Маскарад“, подредена в залите на художествена галерия „Жорж Папазов“. Там могат да бъдат видени и снимките от другата съпътстваща фотографска изложба – „Очите на улицата“ на Милан Христев, член на журито, открита предишния ден, пак пред Безистена.

Специални гости на откриването на фотографската изложба „Кукерландия“ бяха заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов, кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и Кирил Манов, национален координатора на Международната федерация на карнавалните градове за България.

„Пожелавам всеки да отнесе тази емоция там откъдето е дошъл, защото това е най-голямата реклама за нашия град“, каза в обръщението си зам.-кметът на Ямбол Енчо Черязов.

Кметът на „Тунджа“ Георги Георгиев отбеляза, че най-атрактивната и впечатляваща съпътстваща проява на „Кукерландия“, е ежегодният фотоконкурс на тема кукерски игри.

Национален координатора на Международната федерация на карнавалните градове за България Кирил Манов увери, че част или цялата изложба ще бъде представена на вниманието на борда на Европейската федерация на карнавалните градове, „защото тя заслужава да бъде видяна, а и към нея има традиционен интерес от дълги години“. Той сподели, че с ръководствата на общините Ямбол и „Тунджа“ обмислят проекти за гостуването и популяризирането на фотографската изложба по време на карнавали в Европа.

Председателят на Ямболската фотографска общност Константин Зайков анонсира, че от следващата година ще има специални награди за брой участия в зала; за фотографите, които най-много са участвали в изложбата, както и електронен вариант на останалите най-хубави снимки, които със сигурност са повече от 40-те, включвани в изложбата.

About the Author :

Leave a reply