Ивета Костова – за „Гласът на България” и за себе си

Ивета Костова  2Тя  скоро стана на 17 години, родена е на осми февруари, но преди да навърши тази възраст, вече стана разпознаваема за почитателите на рок  музиката с участието си в музикалното шоу ”Гласът на България”.

„Гласът на България” изцяло промени живота ми. Вече хората не гледат на това, което правя като просто занимание,  и моята мечта да стана певица изглежда по-реална в момента.  Предаването беше като школа за мен, школа на още по-голямо ниво от школата, в която съм от осемгодишна – при Мария Ангелова, в читалище “Съгласие”. Изключително много се радвам, че имах възможността да бъда в това предаване, защото то ми даде стимул да продължа да се развивам и да продължа да пея. А в школата по поп и джаз пеене на Мария Ангелова започна живота ми, той се осмисли там”, споделя 10-класничката от Гимназия „Васил Левски”

„В нашето семейство всеки изказва мнението си и всеки се съобразява с това на другия. Няма водеща фигура у дома, всички сме едно цяло”, добавя Ивета. Майка й, Наталия Костова, работи на гише в Националната агенция по приходите, а баща й изработва парите си в автосервиз. Има сестра – Ирен, на 10 години. Никой от родителите не се е занимал с пеене, баща й Златко обаче е бил на сцена – играл е народни танци. ”Ние сме едно обикновено  семейство. Не сме нито богати, нито бедни. Имало е винаги, естествено, лишения, за да мога аз да участвам, например в  „Гласът на България”. Някои са оставали с впечатлението, че съм разглезена, без изобщо да ме познават, а в семейството ми никога не са ме глезили, така че дори не обръщам сериозно внимание на такива коментари”, споделя Ивета. Живеят на улица „Тракия”, една спокойна, тиха улица, в квартал Аврен, в малка кооперация. Сградата  наистина не е нова, нито е луксозна, без  да е за окайване. Ивета твърди, че няма какво да крие от близките си, счита себе си за открит характер . Чувала е от баща си някогашния ученически лаф , познат и по негово време, че колкото по-малко информация се  дава на родителите, толкова те ще са по-спокойни, но смята че им казва всичко за себе си.

Говорим си няколко дни преди Деня на влюбените, използвам Свети Валентин, за да каже нещо за приятеля си , но тя отпраща топката, заявявайки: ”Влюбена съм в музиката”. Е, после добавя: ”Каквото трябва, родителите ми знаят и в този план”, което може и да означава, че сърцето й все още е свободно.  Харесва да изпълнява най-вече бавни песни, в тях певецът можел най-добре да се разгърне. „Зависи как самият изпълнител усеща песента, зависи по какъв начин той се чувства в песента, дали се чувства добре, когато я пее,  дали я чувства близка, дори като писана за него. Когато усетя една песен, когато вляза в текста й , в музиката й, нещата се случват от само себе си”, обяснява ямболската певица . От участието си в „Гласът на България” Ивета посочва като най-добро свое изпълнение именно бавна песен -„Остани”.

В риалити шоуто песните били подбирани както от продуцентите, така и от треньора  й  –   фолк  дивата Десислава. Участвал и Евгени Димитров-Маестрото. Все пак и Ивета имала думата и някои песни тя си избрала. Не е малко, да имаш и ти думата, когато си само на 16 години. Защото по време на „Гласът на България”  Ивета все още е на 16 години, тя е най-младият участник в шоуто.

„Днес в България може би поп фолк музиката е единственият стил, който се развива. Всеки млад  изпълнител, изправен пред избора, в какъв стил да пее, е донякъде затруднен. И като музикално качество, и като финансови възможности. С финансовите средства, с които разполага един поп фолк изпълнител, той може да направи каквато музика поиска. Парите и изкуството, за жалост, донякъде се смесват, защото когато човек няма финансовите средства да осъществи свой проект, няма как да се чуе от хората. Това е истината”, счита Ивета.

“Ку ку Бенд  са уникални професионалисти , затова много се радвам, че имах възможността да участвам в „Гласът на България”. Това ще бъде незабравимо преживяване за мен. Аз считам, че достигането ми до полуфинала на шоуто е успех за мен. Поне на този етап.”, казва Ивета. Тя говори спокойно, има увереност  у нея, но без никакви превземки, явно не е навирала нос, въпреки силното й представяне в риалитото и многото почитатели в интернет.

„ Изключително съм благодарна на моя вокален педагог Мария Ангелова, тя е изключителен човек. Радвам се, че вече толкова години съм при нея. Тя най-добре знае, че аз имам притеснения при излизането на сцената. Просто, когато отида при нея, в малката ни стаичка в читалище „Съгласие” , аз нямам притеснения, защото знам – объркам ли нещо, тя веднага ще ми каже: ”Не, Ивета , трябваше да бъде така, по този начин”. Нейният номер за концентрация на  сцената, тя определя така: ”Когато изляза, хората си мислят, че гледам към тях, че общувам  с публиката. А моята истина за нещата е, че се намирам в мъгла и че гледам някъде, но не знам накъде. Надявам се по този начин изпълнението ми  да се получава”.

Получава се, а момичето, което преди броени дни е навършило 17 години, има и други амбиции. Те са обаче далеч зад музиката, въпреки че пак са свързани с професия, която се родее с изкуството, когато се свърши както трябва. При първия ни разговор сме в една сладкарница близо до нейната улица. Гимназистката идва след  мен  на бар плота – искала да си плати чая.  Изглежда у дома наистина не я глезят, а и тя не иска по никакъв начин да е задължена някому. На 17 е, не мога да преценя дали е хубава или много хубава, това е работа на тийнейджърите. Но е добре да си пиеш чая с някой, който е в началото на пътя, и го чака, вероятно, още много, много път. Дава ти тонус, а и е трогателна. Както може да е само човек на 17 години.

Борислав Ненов

About the Author :