Иван Чолаков: „Предимството на Ямбол пред „Левски” е, че сме по-опитни от тях”

cholakov–          Защо допуснахме този отбор да достигне до това състояние. Само парите ли са проблемът?

–          Парите са важен фактор в изграждането на един професионален отбор и в работата на спортен клуб. В работата на клуба не влиза само представителния отбор, а влиза и детско-юношеска школа. Нашата идея и на клуба, и на ръководството на града, е да си изградим школа и след време да „берем” плодовете от нея, за да бъде тя основата на мъжкия представителен отбор. Да не бъдат само чужденци, да не бъдат само външни играчи, а основата да си бъде наша от местни състезатели и след това да надградим с един или двама квалитетни играчи, които да вдигнат нивото на баскетбола.

Мисля, че тези 2-3 години, в които аз не се занимавам с треньорска дейност, съумяхме това да го направим. Първо, нашата детска школа от 11 -12 място в момента е на трето място сред подрастващите. И ние много се гордеем с това. Отделиха се средства специално за школата извън рамките на парите, които се отпускат на мъжкия представителен отбор, дори тази година има завишение. Имахме четири национални състезатели в различните национални гарнитури през последната спортна състезателна година, което също е гордост.

Финансирането дава отражение на селекцията. Това е най-важното, защото някои хора гледат финансирането като даването на едни пари и харченето на едни пари. Когато са повече парите селектираш по-качествени играчи. Когато селектираш качествени играчи, трябва да намериш и качествен треньор и като има вече симбиоза, тогава вече се получава майсторство. Идеята е да направим така, че да идват повече хора в залата.

Тази година решихме заради ограничените финансови средства, които имаме, да изградим състав само от български състезатели. Аз мисля, че това е добро, вкарахме и доста от младите наши играчи. Загубихме изключително важния мач с Черно море в Ямбол, ако него бяхме спечелили, ние влизахме четвърти, пети, шести, което щеше да е добре. След това изпуснахме още един – два мача навън с Ботевград и с Левски. Изиграхме и слаб мач с Ботевград в Ямбол, който трябваше да спечелим, и щяхме да бъдем на прилично място в класирането. За съжаление, не го направиха. Има какво да се направи и по финансирането на отбора. Аз смятам, че трябв ада има един човек, който да се занимава с мениджмънта на клуба. Трябва да се ходи по фирми дасе търсят средства, защото в крайна сметка този отбор не е на администрацията на община Ямбол, а на всички хора в общината. Аско се изредят всички фирми и дадат примерно 20 фирми по 5000 лв. на година, това са 100 000 лв. Със 100 000 лв. отгоре над този бюджет, който имаме, аз ви гарантирам, че ще се борим за 3-4, най-много до 5 място. Но без такива средства ние няма да можем да се справим сами и само с парите, отпускани от общината.

–          Чака ни много сериозен мач по баскетбол в събота, подготвен ли е отборът, ще успее ли да победи,за да успее да участва за Купа България?

–          В отбора има настроение, има ентусиазъм. Много бих искал да го вземем този мач, няма да е лесен. Предимството ни е, че сме малко по-опитни от тях. Ако всички си свършат работата и задачите, които сме си поставили като ръководство, надявам се да победим.

Въпросите зададе: Диана Иванова

 

About the Author :

Leave a reply