Иван Чолаков отново се завръща на треньорския мостик

Ivan-Cholakov-benchМъжкият баскетболен отбор на „Ямбол” има нов стар наставник. Както прогнозира преди повече от месец „Делник”, на треньорския мостик се завръща Иван Чолаков, с който нашият клуб постигна най-големите успехи в историята си, включително и шампионската титла през сезон 2001/2002 година. Тогава тимът, съставен основно от украински и руски състезатели, тръгна кошмарно в първенството и след няколко мача баскетболистите се разбунтуваха срещу наставника си Виталий Лебединцев.

И чуждестранните баскетболисти, и българските, поискаха тогава треньорския пост да поеме Иван Чолаков, който вдигна Купата в края на сезона, след безапелационно 3:0 във финалния плейоф срещу „Лукойл-Академик”.

Един от най-опитните специалисти в Националната баскетболна лига имаше известни колебания дали да се завърне в познатата му до болка роля или да даде път на млад треньор, но твърдо бе решил  да се раздели с Петър Петров, който почти два сезона бе начело на жълто-сините.

Чолаков не бе доволен от натоварванията в тренировъчния процес, както и от изтърваните няколко мача през миналия шампионат, които пратиха тима едва на предпоследното място в крайното класиране.

И сега треньор номер 1 на ямболския баскетбол за миналия век не изневерява на навика си да почва малко по-късно от другите клубове както селекцията, така и подготовката на състава. От сигурен източник „Делник” научи, че бюджетът за новото първенство ще бъде по-висок от миналогодишния  и  че ще пристигнат в зала „Диана” поне двама чужденци.

Единият ще бъде плеймейкър, другият леко крило, а е възможно и пристигането на център, който да помага на Николай Върбанов в битката на втория етаж.

Подготовката на „Ямбол” ще стартира в началото на септември.

About the Author :