Иван Чолаков: ”Основната ни цел е да вдигнем отново интереса към баскетбола в Ямбол”

Ivan Cholakov Press Cup(1)Завърналият се след четиригодишно отсъствие на треньорския пост Иван Чолаков каза в петък, 6 октомври, на пресконференция, че в започващото първенство основната цел е да се вдигне отново интересът на хората в Ямбол към баскетболната игра. През миналия сезон този интерес се бе позагубил, така че ще съм доволен, ако направим така, че публиката отново да е многобройна. Ямболлии обичат този спорт, но искат атрактивна игра”, каза треньор номер 1 в историята на ямболския баскетбол.

На въпрос, дали е завършила селекцията на мъжкия ни отбор, Чолаков отговори: „Щом така започваме утре срещу „Академик Бултекс” в Пловдив, това ще е селекцията. Все пак това е отворен процес и ако имаме по-нататък финансови възможности, ще привлека още един-двама баскетболисти, защото имаме нужда. Младите състезатели от нашата школа още не са готови да понесат отговорността, нямат още достатъчно майсторство, с изключение на Андрей Иванов.  Мисля, че Андрей е почти готов и затова не търсих втори висок играч, освен Николай Върбанов. Ще дам достатъчно игрово време на Андрей през новия шампионат”, каза още треньорът.

При селекцията ми бяха нужни задължително гардове, тъй като на позиции 1 и 2 се оголихме, след като ни напуснаха Венцислав Петков и Цветослав Острев.С помощта на Христо Добрев проучих добре новите американски гардове, те са добри хора, установиха перфектни отношения със съотборниците си. И Алън Арнет, и Брайкус Перин имат някои много силни качества, вярвам в тях, а и колективът ги възприе много лесно.

Попитан дали не бяха малко контролните срещи на „Ямбол”, Чолаков заяви, че и са малко, и не са. „Отборът от миналите години до голяма степен е запазен, състезателите ми са опитни, показаха добри неща и в двете контроли с квалитетния тим на „Берое”. Направихме четири контроли, искаше ми се да са шест или осем, обаче така се стекоха нещата.

„Хубавото е, че в „Ямбол” има както отборен дух, така и лична мотивация у всеки един баскетболист”, допълни Иван Чолаков.

About the Author :