Иван Кърцъков: Кметът спря процедурата за заема от страх

DSC09042Като бягство и страх, определи позицията на кмета за временно спиране на действията по отпускане на заема до конституирането на новия местен парламент след изборите Иван Кърцъков на пресконференция, която даде Инициативният комитет за провеждане на местен референдум.

„Това е бягство, страх го е кметът, защото, ако продължи процедурите по заема ще влезе в нарушение и ще отговаря пред прокуратурата, а май вече няма гръб, който да го пази и това е истинската причина да се стигне до това предложение, а не защото било негов морален дълг”, каза Иван Кърцъков и продължи: „Господин кмете, като всичкото ти е толкова законно, продължавай, как някаква групичка от 6-7 човека, според теб измислен комитет, може да пречи на 70-хиляден град”.

DSC09041Иван Кърцъков припомни, че според документите, внесени при одобрение на дълга, срокът за реализацията на обектите беше юни 2019 г. и че истинската причина за прекратяване на заема, е че кметът не е могъл да ги свърши. „Ако законът не беше на наша страна, кметът всичко това щеше да го направи, коментира още той и уточни, че по делото за обжалване на обектите от дълга, които са включени в бюджета, съдът се е произнесъл само на първа инстанция, а не и Върховен административен съд, където ще бъде внесена жалба.

Според Иван Кърцъков и първият поискан още през 2017 г. заем е бил прекратен, защото е бил незаконосъобразен и с много нарушения и поясни, че злоупотребата е тогава, когато започне реализирането. „Затова сега спират и този заем, защото, ако продължат, ще има действия и ще има прокурори и нещата ще завършат много грозно”, каза още той и припомни, че по същата причина е бил прекратен и договора за уличното осветление за 8,4 млн. лв. с ДДС.

„За мен е доста драматично, че тези хора, които управляват Ямбол вече трети мандат явно не знаят, че живеем все още, слава Богу, в демокрация. Явно не са чели конституцията и не знаят, че ние имаме правото да се сдружаваме във всякакви комитети и неправителствени организации и да изказваме наши мнения и становища и да даваме предложения за един по-добър живот в града, в който живеем и в който плащаме данъци”, коментира и Росица Бакалова, която също е член на инициативния комитет.

Тя уточни, че не е обидена на думата „измислен”, защото смята, че всичко започва с мислене и допълни: „И тъй като ние години наред сме наблюдавали какво прави местната власт и сме размишлявали върху направеното и върху резултатите и след като сме ги анализирали, сме решили да се сдружим в инициативен комитет и да изведем демокрацията на най-висшето й ниво – не на представителна, а на пряка демокрация”.

Тя припомни, че подписката за референдум не беше за или против заема, а за това хората да бъдат питани и чрез референдум те да определят дали да се тегли кредита, защото те ще го плащат.

„Видяхме резултата от облагородяването на центъра, боядисваха плочки, пукаха се плочки. Видяхме големите обещания, които даваха за реката, а тя е в безобразно състояние. Години наред от общината не отговорят безопасен ли е Безистена, на въпрос издаването на кои книги са подпомогнати от общината не ни беше отговорено. След като ние видяхме начина и модела на управление, решихме, че така повече не може, защото той е непрозрачен”, каза още тя.

Според нея този ход е бил много добре обмислен, защото кметът и ГЕРБ ясно видяха какви са резултатите от евроизборите, които бяха един лакмус и опипване на почвата по места и никой не е толкова глупав да не си направи съответните изводи.

На пресконференцията присъстваха и председателят на Инициативния комитет Красимир Стойчев и адвокат Станимир Кескинов. Фотографът галерист изрази общото недоволство, че с наближаването на местните избори кметът си позволява от трибуната на местния парламент да си прави Пи Ар с клеветнически и гнусни инсинуации, заяви, че техният инициативен комитет не е измислен и припомни каква е била тяхната позиция, а адвокат Кескинов коментира решението на Ямболски административен съд за решението на Общински съвет за дълга, като изрази позиция, че по-скоро законът не позволява да се правят местни референдуми. Той все пак приветства решението на кмета да остави с дълга да се занимава следващия Общински съвет.

По темата за вменената им вина Росица Бакалова коментира, че това е манталитет на ГЕРБ да търсят вината винаги извън тях самите.

 

About the Author :

Leave a reply