Иван Гранитски: „Не папагали, които повтарят Брюксел, а личности със собствена концепция са нужни”

presk klub BSP 1На 30 септември в ямболската централа на БСП се състоя пресконференция с литературния критик и издател Иван Гранитски, историците, академик Георги Марков и академик Константин Косев, и белетриста Любомир Котев. В брифинга участваха и кандатите за депутати от „БСП-лява България” Кирчо Карагьозов и Иван Георгиев. Водеща на срещата бе Катя Георгиева, също кандидат за депутат от листата на „БСП-лява България”. Тя заяви, че личности като Гранитски и професорите Марков и Косев рядко са идвали в Ямбол.
Оттам нататък топката пое Иван Гранитски, който заяви, че идеята и на него и на професорите Марков и Косев е да подкрепят в различните региони на България достойни личности, хора със собствени концепции за националната история. „Личности, които не повтарят като папагали казаното в Брюксел”, каза още собственикът на издателство „Захарий Стоянов”. Той даде за пример министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, който имал по-достойна външна политика от българските правителства.
„С проф.Георги Марков и проф.Константин Косев подкрепяме за народни представители хора от различни партии. В Пазарджик даваме доверието си на генерал. Стоян Тонев от ГЕРБ, във Варна сме за Ивайло Калфин от партия АБВ, а тук, в Ямбол, подкрепяме водача на листата на БСП Атанас Мерджанов”, заяви още известният литератор.
„Ямболската листа на БСП ни харесва с това, че тук няма парашутисти, всички кандидати са местни хора. Атанас Мерджанов, водачът на листата, е със значителен парламентарен опит, а това е качество”, каза още на брифинга Гранитски.
В листата на БСП в Ямболския район има и човек като Иван Георгиев, той е показал през годините, че поддържа читалището и кооперацията в село Окоп.
В Бургас академиците Георги Марков и Константшн Косев подкрепят водача на листата на „БСП-лява България” Петър Кънев. Кънев е много прагматичен като депутат, преди години БСП направи грешка като вместо него, се спря на Петър Димитров за министър на икономиката”, добави Гранитски.
Литературният критик и издател сподели, че е редови социалист, а мнението му за Станишев като лидер на БСП е, че е нанесъл доста вреди на лявата партия, тъй като слушал прекалено много Брюксел.

Борислав Ненов

About the Author :