Иван Гранитски: „Записки върху Записките” е най-сериозното изследване на великата творба на Захарий Стоянов

I. GranitskiИзлезе от печат новата книга на Любомир Котев „Записки върху Записките” на издателство „Захарий Стоянов”

Книгата на Любомир Котев „Записки върху Записките” е, според мен, най-сериозното изследване върху великата творба на Захарий Стоянов „Записки по българските въстания”. Знаем, че отдавна Любомир Котев размишлява и се подготвя за тази книга. Преди нея от тази поредица той направи книги народопсихологически размишления върху Йордан Йовков, Чудомир, Иван Вазов, Алеко Константинов и други наши големи творци. Така че тази книга сега е плод на една дългогодишна подготовка и размишления. Авторът е избрал, според мен, един добър подход, вървейки по глави, размишлява върху отделните томове на „Записките” на Захарий Стоянов, скропольозно следва събития, личности и биографически подробности. Ценното на книгата е блестящият образен, цветист, мускулест, наситен със сравнения и с многопластови полифонично разклонени анализи, език на Любомир Котев. Разбира се, ние познаваме този език и от предишната му книга „Multa Paucis”.

Zapiski„Записки върху Записките” е съчетание на фрагмента, афористичното, народопсихологическата зарисовка, философския размисъл и стъпването върху конкретни документални факти, изследвания, данни за живота на конкретния автор, в случая на Захари Стоянов. След големите биографични и трудови изследвания на Тодор Ташев и Стефан Чирпанлиев за Захарий Стоянов, аз намирам, че най-сериозното изследване е тази първа книга, защото ще има и втора, върху „Записките” на Захарий Стоянов.

Ние сме пред едно истинско събитие в културния и литературен живот на страната и аз като издател на книгата се радвам. За нас, за издателство „Захарий Стоянов”, е чест, че сме открили тази страхотна книга, този ценен интелектуален порив, който ни позволява да видим от друга страна, от друга гледна точка великолепното и все още недокрай изучено наследство на великия Захари Стоянов.

Представянето на книгата ще бъде в началото на април – първо в Ямбол, после в София и други градове. Авторът Любомир Котев работи върху втората част на тази книга. Виждаме, че ще се получи едно удивително и много задълбочено изследване от над 1000 страници, което интерпретира и разглежда от всички възможни гледни точки книгата на биографа на българските революции – апостолът Зарахий Стоянов.

 

About the Author :