Иван Газдов – едно удивително занимание

???????????????????????????????„Почвам да се чувствам като паметник”, това бяха началните думи от словото на проф.Иван Газдов, при откриването на 10-та традиционна изложба „Светлината”, в която участват автори от Ямбол и региона. Началните му думи бяха и почти финални, тъй като бившият ректор на Художествената академия (на тази Академия й върви да има за шефове хора от нашия край, много преди Иван Газдов, начело е бил проф. Панайот Панайотов от Стралджа) проф. Газдов обеща да говори 1 минута. Не успя да се вмести в нея, но се вмести във времето и думите, когато още са силни и помнещи се, преди публиката да почне да се ослушва от досада или от умора.

Въпреки че бе до кмета на Ямбол, Георги Славов, който каза встъпителното слово за „Светлината”, а може би ТОЧНО заради това, художникът, който е и почетен гражданин на Ямбол,  добави една фраза на друг ямболлия, Радой Ралин: ”Приятелството не е помирително изяждане на гювеч”. И вече от себе си добави, в лаконичните си размисли за изкуството, че то е ”удивително човешко занимание”. Проф. Газдов сам класифицира творбите си, които са разположени в централната зала на ХГ „Жорж Папазов” (ямболци са големи образи – къде е набитият, в по-късни години дебел, Папазов, който е чревоугодник, къде е Газдов, с неговата висока, слаба, аскетична фигура, пазещ се от по-големите дози във всичко, освен в рисуването). Според обясненията на автора, плакатите, изложени в изложбата „Светлината”, са авторски плакати, под което той разбира плакати правени без поръчка. Любопитно е, че заглавията на тези плакати, сякаш са поръчкови: „Да пазим очите”, “Внимание”, „Човек и природа”. Ала не са, защото няма никой властник да ти поръча да направиш плакат, онасловен „Против пътниците”. Авторските плакати на професора са 13, случайно, разбира се.

В залата, в която са разположени творбите на Газдов, има още графики и, естествено, графикатури. Като си им баща, няма да ги оставиш на пътя за Кирханите. За графиките си, авторът каза пред публиката, че включват работи от 80-те години досега.

„Нека Свети Дух да ни пази!”, бе последната фраза на проф.Иван Газдов, който изрази и надежда, че може да дочака 70-годишния си юбилей, който би трябвало да се закръгли на 2 ноември тази година.

Кратки, но емоционални думи каза на откриването на изложбата Петко Йорданов, директор на ХГ „Жорж Папазов”. Той е бил ученик на майката на професора, Иванка Газдова, в гимназията, и пази светли спомени за нея.

Изложените творби на Газдов ни го показват в типичния му стил – майстор на формата и внушението, даващ повече „работа” на разума, отколкото на чувствата, макар че някои от нещата му сякаш са правени за релаксация. Малки капризи на автора. „Линията среща петното”, така е озаглавен един негов цикъл. Другият се нарича „Портите на рая”, третият – „Фрагменти”. Може би това е един от номерата на проф. Газдов, той работи, дори когато си почива.

Дали в Медвен, дали в София или на маса, на която почти не пие, но все нещо си драска.

Както, всъщност, той го формулира на Свети Дух, „изкуството е удивително човешко занимание”.

Борислав Ненов

 

About the Author :