Ивайло Московски, министър на транспорта: Още 2-3 години ще бъдат нарушени графиците на влаковете

???????????????????????????????Перипетиите с БДЖ са честа практика за тези, на които им се налага да ползват железопътен транспорт, и това продължава вече повече от две години. Влаковете закъсняват с 90, че и повече минути, електронните табла не показват актуална информация и куп други неуредици. За неудобствата в железопътния транспорт разговаряхме накратко с министъра на транспорта Ивайло Московски, който беше в Ямбол за откриването на ремонтирания Безистен.

–          Защо електронните табла са толкова неактуални за закъсняващите влакове?

–          В момента заради извършването на модернизация и рехабилитация на основни трасета се получават закъснения и разминаване в разписанието. Специално за Ямбол има сериозно закъснение в изпълнението на проекта и се налага да се правят т. нар. прозорци – да се отварят за строителите, за да извършват строителни работи. Затова се разбалансирва целият график. Трябва да се извиним на гражданите, следващите 2-3 години ще бъдат нарушени графиците, докато свърши строителството на цялото трасе.

–          Няма ли да се откажат хората да пътуват с влакове при тези неуредици?

–          Няма да се откажат. Специално за Ямбол с няколко месеца закъснява изпълнението, но когато проектите приключат, инфраструктурата ще позволява по-високи скорости. Ако можем догодина да купим и нови влакове, съм сигурен, че хората ще се върнат към БДЖ.

–          Няма ли сами да затрием БДЖ с тези закъсняващи проекти?

–          Не, всичко ще се оправи, просто става по-бавно, защото проектите са големи и имат закъснение.

–          За вашите проекти по Оперативна програма „Транспорт” важат ли сроковете до края на годината?

–          До края на тази оперативна програма трябва да завършим с малки изменения рехабилитацията на Пловдив – Бургас, по трасето на която е и Ямбол, от турска граница, Свиленград, Димитровград, Пловдив и Септември и пускаме търговете от Септември към София и сръбска граница. Затова имаме бюджет, иначе като проектна готовност имаме готови повече проекти, но с толкова разполага ОП „Транспорт”.

–          Самите строители ли са по-бавни и разполагат с по-малък ресурс или обектите са много сложни и затова се бавят толкова?

–          Специално за обекта Пловдив – Бургас се касае за една недалновидност при кабинета на Орешарски. С това разделение на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на инвестиционното планиране, на практика почти една година не са давали строителни разрешителни, а фирмите изпълнители са стояли и са чакали. Това е едната причина да се забави проекта, а другата причина е отчуждителни процедури. Законът е много тежък, опитахме се малко да го облекчим, но въпреки това много се бавят отчужденията и това дса основните причини за забавянето, а не поради липса на ресурс.

About the Author :