Ивайло Калфин: Президентската институция трябва да се върне при хората

DSC02114„Президентската институция трябва да се върне при хората, тя трябва да е активна,  да бъде видима”, заяви на пресконференция в Ямбол на 10 октомври кандидатът за президент Ивайло Калфин, издигнат от коалиция „Калфин президент”. Той  допълни, че държавният глава не е церемониална функция, не е институция, която трябва да се появява само по парадите на 6 май и на новогодишното приветствие към хората; държавният глава не трябва да се оплаква от липса на правомощия и да оправдава бездействието си с това. Според него тази институция е важна, важно е да я има, важно е българските граждани да я усещат близка и тя има изключително много възможности.

„За мен държавният глава трябва да се занимава много активно и с вътрешна, и с външна политика”, каза още Ивайло Калфин и даде няколко конкретни примера. Според него президентът трябва да се занимава активно с проблемите на демографията и намаляването на бедността. Той изтъкна, че двата проблема са свързани, защото много хора в трудоспособна възраст напускат страната и продължават този процес с един темп от 30-35 000 души годишно, а решението на този проблем се крие в създаване на различни условия в страната.

Калфин подчерта, че още като министър е имал няколко инициативи, които президентската институция би могла да поеме. Едната от тях е безплатни детски градини, както това е направено в община „Тунджа”,  другата е училището да завършва с добро професионално обучение, така че децата да излизат с професия, третата е темата, свързана с доходите от труд, а четвъртата – темата с възрастните хора.  Той изтъкна, че като министър е направил пенсионната реформа, системата вече е затегната, за да няма в нея „оттечки” сега остава само да се налеят средства в нея. Според него пенсиите на хората, които са се пенсионирали на по-ниски нива на заплатата, трябва да се преизчислят.

Няма как да задържаме хората с ниски заплати, заяви още Ивайло Калфин и допълни, че като икономист може да защитава тезата, че повишаването на ниските доходи в България е печелившо за държавата – повече приходи от данъци, повече доходи в държавния бюджет и раздвижване на малкия и среден бизнес. Като пример той даде, че македонската икономика е много по-слаба от българската и е абсолютно неразбираемо защо минималните доходи там са по-високи от българските.

Ивайло Калфин обясни, че бедността в България си има профил – бедните хора в България са безработните,  голяма част от които са и необразовани; самотните възрастни хора и многодетните семейства и затова мерките за справяне с бедността трябв ада се насочат първо към тях.

Той изтъкна, че президентът трябва да поставя тези въпроси, решаването на които зависи от изпълнителната власт, но за тях е необходимо и по-широко съгласие, и по-голяма дългосрочност. Според него президентът трябва да бъде видим фактор във вътрешната политика, не за да воюва с правителството, а да търси решение на въпросите, които вълнуват хората.

По отношение на възможностите на президента към външната политика Калфин даде за пример, че България трябва да търси намаляване на притока на бежанци. В момента 90 % от бежанците са афганистанци, които искат да живеят в Европа, но ЕС не може да ги поеме и затова е необходимо да се  върнат обратно. „Това, което е необходимо е дипломатическа работа, натиск и съгласие от европейските ни партньори Афганистан да подпише максимално бързо спогодба за реадмисия, да си прибира обратно афганистанците”, каза още кандидатът за президент.

About the Author :