Ивайло Диманов с поетична и музикална изповед в Ямбол

IMG_0105Поетична и музикална изповед направи поетът – бард Ивайло Диманов при представянето на новата си стихосбирка “Концерт за славей и валдхорна” в Ямбол на 20 юни. Водещ на литературната вечер беше поетът Илко Капелев, който представи госта, поезията му и разказа къде ги е срещнала съдбата (б. р. словото на Илко Капелев публикуваме отделно).

IMG_0110Поетът Ивайло Диманов взе думата, за да превърне вечерта в незабравимо съчетание на поезия и авторска музика и да отведе публиката в своя духовен свят. Още в началото той сподели, че 20 юни е много особен за него ден, тъй като преди 21 години на този ден си е отишъл неговия татко. Той разказа, че баща му бил блъснат от автомобил на пешеходна пътека, починал и той не успял да си вземе сбогом, затова и някои от прозвучалите творби бяха посветени на него.

IMG_0111Още с първата песен Ивайло Диманов постави дилемата, че „човек се ражда верен на себе си и цял живот изневерява”, след което продължи с леещата се сякаш от душата му поезия от новата му книга. Поетът разказа и интересни случки като трудностите за излизането на първата му книга „Площад Гарибалди”, която е отлежавала дълго и е получила разрешение за печат едва на 13 ноември 1989 г., но стихотворението за падането на петолъчката за малко е щяло да отпадне от стихосбирката.

В поетичната вечер Ивайло Диманов включи и друг личен момент. Той разказа колко тежко изживял момента, в който дъщеря му, която е отгледал почти сам, отишла да живее при своя приятел. Той сподели, че доста стихове в новата му стихосбирка са свързани с носталгията, че  неговото малко птиче е отлетяло.

IMG_0114На срещата в Ямбол присъстваха и много колеги по перо на Ивайло Диманов.

Поетесата Ники Комедвенска от Сливен говори за човека Ивайло Диманов, който според нея е едно щастливо съвпадение между творчество и личност. Тя участва в поетичната вечер със своето стихотворение „Балада за куцата кобила” и сподели, че са от една кръвна група с Ивайло – опозиция на всяка власт, и изрази убедеността си, че само това е гласът на истинското изкуство.

IMG_0116„Срещата с теб винаги е празник, винаги си различен”, обърна се към госта и Тенко Тенев, припомняйки случки с техни колеги и приятели.

Ивайло Диманов продължи с невероятната комбинация на поезия и авторски песни, за да завърши вечерта с песента „Надежда” за неговия баща, финалът на която са стиховете:

„Разправят, че добрите ще изчезнат,

разпънати от свойта доброта.

Но аз живея с искрена надежда –

Доброто надживява и смъртта!

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply