Зрелищни исторически възстановки на Античния “Кабиле” край Ямбол

04 Античният град „Кабиле“ край Ямбол отново ще бъде арена на зрелищни исторически възстановки, привличащи хиляди посетители. От 21 юни, петък, в три поредни дни археологическият резерват предлага уникални атракции, с които посетителите се пренасят в отминали времена, опознават бита, вярванията, бойните практики, модата, музиката, изобщо разнообразни аспекти от живота на хората в древността. Тази година възстановките обединяват две атрактивни събития: пресъздаването на древен ритуал по посрещане на Слънцето в Деня на лятното слънцестоене – 21 юни и осмото поред издание на Панаира на туристическите забавления и анимации. Историческите възстановки носят провокативното заглавие „Влез в историята“ и са част от програмата за празника на града. Организатори са община Ямбол и Регионалният исторически музей.

0221 ЮНИ – ПОСРЕЩАНЕ НА СЛЪНЦЕТО С ОРФИЧЕСКИ РИТУАЛ НА СКАЛНОТО ТРАКИЙСКО СВЕТИЛИЩЕ

Още в първия ден – 21 юни, „Историческите възстановки – Ямбол 2019“ стартират с уникално по рода си събитие за страната – пресъздаване на автентичен орфически ритуал по посрещане на Слънцето в най-дългия ден от годината. Началото е в 5.00 часа, като първоначално посетителите ще могат да видят специален танц на жриците, представен от балет „Кала“ към ОДК – Ямбол и да се включат във факелното шествие до възвишението „Зайчи връх“, където е скалното светилище на Кибела – Великата богиня – майка, почитана от траките и чието име носи  древният град край Ямбол.

01На самото светилище, между 5.30-6.00 ще бъде извършена обредната реконструкция на ритуала по посрещане на Слънце-бога. Сценарият бе разработен преди две години от видния траколог проф. дин Валия Фол, на база на запазени текстове от антични автори. Обредът се изпълнява от актьори от ямболския Драматичен театър по специално композирана музика. Извършва се автентичен жречески ритуал с възлияния, хранене на Слънцето и приветстване раждането на Слънце-бога. Светилището на „Зайчи връх“ е смятано и за древна тракийска обсерватория, заради изсечените в скалата кръстовидни траншеи, ориентирани в четирите посоки на света. Своеобразна кулминация на обреда е моментът, в който се очаква първите слънчеви лъчи да огреят скалния барелеф с образа на богинята Кибела.

Посетителите ще могат да наблюдават изгрева с телескопи, предоставени от Ямболската Астрономическа обсерватория и планетариум. Допълнителна екзотика на преживяването придават дегустациите на „слънчева“ храна, приготвена от възпитаниците на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм.

0321-23 ЮНИ – VІІІ ПАНАИР НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ЗАБАВЛЕНИЯ И АНИМАЦИИ

Гладиаторски битки, представяне на бойни умения, бит, облекло, вярвания, храни и напитки на древните – това са само част от атракциите в осмото поред издание на Панаира на туристическите забавления и анимации. На античния „Кабиле“ ще се срещнете с траки, римляни, илири, даки, средновековни българи и много други персонажи, представени от клубове от цялата страна, както и гости от Румъния и  Хърватия.

05За пътешествието във времето ще спомогнат и допълнителните атракции като стрелба с лък, конна езда, представяне на римската игра с топка Харпастум, модата от езическите времена, пазар на роби, демонстрации на антични танци. Не пропускайте и пъстрото тържище с много амулети и сувенири. Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм и този път ще предложи кулинарни изненади с дегустации на храни и напитките на древните.

Всичко това ще се случи на територията на античния „Кабиле на 22 и 23 юни (събота и неделя).

06Официалното откриване на VІІІ Панаир на туристическите забавления и анимации ще бъде предната вечер – 21 юни, петък, в гр. Ямбол. В 20.00 часа участващите клубове ще се съберат на централния площад пред общината и ще дефилират по ул. „Г. Раковски“ до сцената при Безистена. Именно там, от 20.30 часа е тържественото откриване с представяне на всички възстановчици. Още тук адреналинът ще бъде на високи нива с първите гладиаторски двубои, представени от клубовете Ludus Lupercalis (Ямбол) и Ludus Thrax (София).

About the Author :

Leave a reply