“Знамето ни е трицветно” – творчески проект на Регионален исторически музей-Ямбол

SAM_3093Ямбол, 07.03.2018 г.

Резултатите от изпълнението на творческия проект “Знамето ни е трицветно” на Регионален исторически музей-Ямбол с подкрепата на общината, бяха представени днес на пресконференция в музея. Проектът е посветен на 140 години от Освобождението на България от османско робство, а названието му е свързано с това, че един от големите приноси на ямболии в освобождението на България е създаването на Браилското знаме – първообраз на официалното знаме на република България, каза директорът на музея Стефан Бакърджиев. Браилското знаме е изработено по проект на ямболския преселник Иван Параскевов и е неговата 14-годишна дъщеря Стилияна.

Проектът продължи от януари до март 2018 г. Дейностите са условно разделени в две части – първата е с акцент освобождението на Ямбол от османско робство на 17 януари 1878 г. и вторият етап е посветен на 3 март – Националния празник на република България, обясни Христина Женкова, уредник в музея в отдел “Възраждане”.

SAM_3110По първия етап на проекта Регионалният исторически музей изготви презентация “Подвиг, Свобода, Ново начало” и тя беше представена в Културно-информационен център Безистен. Брошурата със същото название беше разпространена във всички ямболски училища. Дизайнът е на художникът Таня Косева. Подготвени бяха и публикувани в местните и национални медии материали във връзка с годишнината. В училища на територията на Ямбол бяха изнесени няколко урока по родолюбие. Съвместно с читалище “Зора” беше направена обиколка на историческите места, свързани с освобождението на града. Музеят подпомогна изложба, уредена от читалище “Пробуда”.

По втория етап – 140 г. от Освобождението на България от османско робство, беше изработена презентация за Браилското знаме и неговите автори, която е предоставена на всички училища на територията на област Ямбол. Презентацията е придружена с подробна лекция по темата. Презентацията и лекцията ще бъдат използвани по подходящ начин в един тържествен час по родолюбие и гордост в избрано от училищата време през цялата учебна година.

SAM_3111Кулминация на проекта е провеждането на конкурсите за рисунка и есе. В конкурса за детска рисунка “Нашето знаме, гордост и чест”, насочен към по-малките ученици от 1 – 4 клас и подготвителните групи, са постъпили 41 рисунки. Те са от детските градини “Пламъче” и “Червената шапчица”, Център за извънкласна дейност, училищата “Св. Кирил и Методий”,  “Св. Климент Охридски”, “Проф. Нойков”, “Любен Каравелов”, група по изобразително изкуство към читалище “Зора”. Конкурсът беше посветен на Браилското знаме – първообраз на българското национално знаме, и неговите автори Иван и Стилияна Параскевови.

За конкурса за есе или кратък разказ “За смелостта, честта и героизма” постъпиха 18 есета и 3 разказа. Разказите са от МГ “Атанас Радев” –  2 творби, от Езиковата гимназия – 1. Есетата са от гимназия “Васил Левски”, Езикова гимназия “Васил Карагьозов”, училище “Климент Охридски”, две са от Петрич и едно от Варна. Целта на конкурса беше да преоткрием любородството и героизма на възрожденските ни предци и героите от нашето Освобождение.

Специалистите от музея изготвиха и беше публикувана в медиите статия за историята на храм-паметник “Св. Спас и Св. Ал. Невски” на Бакаджика като място на спомен и възпоменание в България.

Клуб “Млад възрожденец” в детска градина “Пламъче” представи паметен урок “Нашето Освобождение, нашето знаме”.

Изготвена е дипляна “Българското национално знаме” в тираж 1000 бройки. Тя ще бъде подарена на победителите в конкурсите за рисунка и есе, ще се продава и в  музея срещу символичната цена от 1 лев.

Награждаването на отличените творби в  конкурсите за рисунка и есе ще бъде на 9 март 2018 г. от 11 часа в Безистена.

 

 

About the Author :