Зловонни миризми мъчат ямболлии

DSC03485Зловонни миризми се разнасят в района на река Тунджа до високите блокове на ул. „Крали Марко” и около мостчето към Евангелската църква. За това сигнализираха в редакцията на „Делник” граждани, които живеят там, и са подложени на миризлив терор. Хората се оплакаха, че миризмата на канализация, която идва от реката, не се трае и вече стига и до блоковете им, които са на отсрещната страна. Според тях в реката се изливат води на канализацията и затова се страхуват да не пламнат зарази.

DSC03486Наша проверка на място действително установи, че миризмите се разнасят и дори и студът не може да ги спре. Видимо в реката, която е с разчистено корито и с намален дебит, се вижда как от една огромна бетонна тръба от страната на булеварда се изливат някакви води в реката, но не е ясно дали миризмата се носи от тях.

Преди време кметът на Ямбол Георги Славов беше казал, че докато реката се почиства тя ще бъде спряна, за да може фирмата да работи, защото няма друг начин да се почисти.

DSC03489След сигнала отново го попитахме кога ще приключи почистването, за да се пусне реката и повечето вода малко да облекчи положението, на което той отговори: „Мисля, че съвсем скоро ще приключи окончателното разчистване на дърветата в коритото, което минава през град Ямбол, а колкото до проблеми, които касаят конкретно „ВиК” сме уведомили директора на предприятието, така че да се предприемат действия за решаване на тези проблеми”. Според кмета едно от хубавите неща на почистването на реката било, че се видяха и проблеми на канализацията – води се изливат там, където не би трябвало да се изливат. Той поясни: „Това са пробиви на канализацията, които трябва да бъдат ремонтирани от „ВиК” и фирмата трябва да си реши проблема”.

DSC03491Потърсихме за коментар и директора на „Водоснабдяване и канализация” инж. Стоян Радев. Първоначално той заяви, че в този район няма зауствания на канализацията, но след като сигнализирахме, че там действително тече някаква вода, обеща да изпрати специалисти да проверят за какво точно става въпрос.

Оказа се, че официално канализационните води се заустват в река Тунджа извън границите на Ямбол и не би трябвало да има никакви течове на канализационни води в реката, която преминава през града.

По повод на теча, който беше до хотел „Тунджа”, кметът коментира: „По време на строителството на частта от колектора имаше проблеми, които се решиха, но те си  бяха проблеми на строителя, взехме бързи и адекватни мерки и вече няма течове”.

За окончателното почистване на реката кметът каза още: „Надявам се срокът да е и по-малко от месец, включително има пусната заповед и за почистване на микросметищата в реката”. С новия бюджет той щял да внесе и предложение за проект за осмисляне на цялото това корито, което минава през града. Щял да възложи двуразов конкурс, който включва изработка на идеен проект и след това работен, за да се намери най-доброто решение в какво точно да се превърне коритото, за да може да стане възможно най-бързата връзка между различните части на града. По този начин ще се реши дали коритото ще стане пешеходна алея, велоалея, алеи за разходка на хората по начин, по който и да естетизира средата, да стане приятно за разходки и да осмисли цялото пространство. Конкурсът щял да включва коритото на реката от околовръстен път “Юг” до съоръженията на бензиностанция „Геомекс” в Златен рог.

На въпрос какво се случва със строителството на пречиствателната станция по водния проект кметът съобщи, че е изтекъл договорът за надзор, в момента ще се обяви процедура за избор на нов изпълнител, след което ще може да продължи и строителството.

Това на практика означава, че в момента е спряно строителството. Кметът обясни, че заради забавянето на общия срок на изпълнение е изтекъл договорът на надзора и няма как да продължи строителството. Вероятно това може да стане причина да не се спази и новия срок за завършване на пречиствателната станция, който според екоминистърът в оставка беше една година от лятото на 2016 г., т. е. до лятото на 2017 г. Кметът на Ямбол обаче явно не е притеснен затова, че може процедурата да се обжалва и  да се забави строителството той коментира: „Срокът все пак е до 2020 и някоя година и се надявам до тогава да успеем да го направим. Ако има обжалване, това може би ще забави от 3 до 6 месеца процедурата, ако няма обжалване, надявам се пролетта да се започне строителството”. Кметът предупреди още, че ако и този строител не си спазва ангажиментите, общината ще влезе и в процедура и за избор на нов строител”. Т.е. иначе казано завършването на пречиствателната станция действително може да се отложи до 2022 година.

 

 

 

 

 

 

About the Author :

Leave a reply