Златните кукери на село Калчево откриха кукерските игри в община „Тунджа”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 1 и 2 февруари 2014 година, по стародавна традиция, в с. Калчево, община „Тунджа”, звъна на звънците, шума на хлопките, страшните маски и благословиите на кукерите, прогонваха злите сили от всеки дом и двор.
На втория ден силата им беше още по-голяма, защото за първи път в селото игра новосформираната детска кукерска група „Калчевчета”. В нея участват 20 деца (4 момичета и 16 момчета), като най-големият от тях е 14 годишния Станимир Велев, а най-малкия – Тервел Кабрански на 2.5 г. Ръководител на групата е Христо Димитров. Костюмите на малките кукерчета са автентични, изработени от техните пра, пра баби, а хлопките – наследство от техните дядовци.
Преди да започнат да представят своя ритуал, малките калчевчета бяха благословени от големите кукери – да следват традициите на своите бащи и деди, на своя род и Родина, да сеят добро, да жънат добро, да благославят добро.
Празникът продължи с ритуала оране-засяване-жътва и вършитба, пресъздаден от големите кукери – носители на златен медал от пернишкия фестивал „Сурва” 2014.
Официални гости на празника бяха кметовете на общините „Тунджа” и Ямбол Георги Георгиев и Георги Славов, заместник-кметовете на двете общини Станчо Ставрев и Красимира Петрова, общинският съветник в „Тунджа” Митка Иванова.
В приветствието си кметът Георгиев подчерта, че празникът „Кукеров ден” в с. Калчево поставя началото на поредицата кукерски празници в община „Тунджа” и на Международния маскараден фестивал „Кукерландия – 2014”. Той изрази задоволство, че най-малките граждани на общината тачат, уважават и пресъздават богатството на българския фолклор. „Създаването на най-младата кукерска група в община „Тунджа” е гаранция, че традициите в тунджанските села са живи, щом до бащата застава с гордост и неговият наследник”, сподели кметът Георги Георгиев.
Със стоплени сърца и грейнали лица жителите и гостите на селото продължиха празника „Кукеров ден” с традиционното българско хоро.

Димитрина Кабранска

About the Author :