Златен медал за възпитаник на строителната гимназия

млад строител 2014-2Най-големият форум за популяризиране на професионалното образование в България – Панорамата на професионалното образование, бе открит на 25.04.2014 г. в Пловдив от  заместник-министъра на образованието и науката Атанаска Тенева.

“За мен е чест и отговорност да открия Панорамата на професионалното образование, защото тук са заложени перспективите за реформа в професионалното образование и обучение”, заяви тя при старта на форума, в който участват  повече от 400 ученици от над 200 професионални гимназии от цялата страна.

Със своите знания и придобити умения бъдещите професионалисти мерят сили  в националните състезания: Приложна електроника “Мога и зная как”, “Млади таланти в модата”, “Най-добър млад хлебар-сладкар”, “Най-добър млад барман”, “Най-добър млад керамик”, “Най-добър млад сервитьор”, “Озеленяване и цветарство”, “Стилни мебели и дърворезба”, “Най-добра бизнес идея”, “Най-добър млад фризьор и гримьор”, “Най-добър млад готвач”, “Най-добър млад строител”.

Националното състезание „Най-добър млад строител” се провежда ежегодно в три кръга – училищен, регионален и национален. Представянето на ПГСГ ”Кольо Фичето” е традиционно силно през последните няколко години.

Единственото училище от област Ямбол, което достигна до Националния кръг на състезанието през тази учебна година е Професионална гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето” – гр.Ямбол.

Възпитаникът от ямболската професионална гимназия Стоян Бъчваров завоюва първо място на състезанието в дисциплината „Облицовки и настилки”, сред конкуренция на ученици от 8 професионални строителни гимназии в страната. Ученикът беше награден със златен медал, а ПГСГ”Кольо Фичето” с купа и грамота за отлично представяне.

Целта на инициативата е да се подпомогне професионалното ориентиране на младежите, да се даде старт на тяхната кариера, което да улесни  тяхната успешна реализация на пазара на труда.

Реализира се активно публично-частно партньорство – обвързване на училищните дейности с бизнес средите за издигане престижа на строителната професия чрез популяризиране на добри практики, прилагане на нови технологии и строителни материали.

Надпреварата се провежда  в четири дисциплини, които са разделени на няколко части. Освен задължителната теоретична част, участниците трябва да демонстрират и практически умения в различни аспекти на строителството.

В рамките на няколко часа гимназистите работят с висококачествени продукти, а задачите им включват зидане с блокчета клетъчен бетон YTONG, работа с гипсокартон, боядисване и нанасяне на мазилка, облицовка с фаянсови плочки и др.

Компетентното жури на конкурса се състои от изявени професионалисти в строителния бранш, членове на КСБ и преподаватели от висшите строителни училища.

На такъв мащабен форум ясно се вижда връзката между образованието и бизнеса, между училището и реалната икономика.

Националното състезание е организирано от Министерство на образованието и науката, Камара на строителите в България,   Центъра на учебно-тренировъчните фирми, бизнес структури и работодателски организации.

 

КСБ ОП-Ямбол

ПГСГ“К.Фичето“ –Ямбол

About the Author :