„Златен век-огърлие” за композитора Митко Щерев

митко щеревВ челото на голямата българска култура бе коронясан преди броени дни роденият в Ямбол композитор Митко Щерев. Навършилият през януари 70 години рок музикант и композитор, автор на едни от най-големите хитове в българската естрада и на едни от най-добрите филмови мелодии, получи наградата на Министерството на културата„Златен век”-огърлие, която е най-високото отличие в Република България в духовната област.

Малкият голям мъж от Ямбол, който не спира да буни духовете със скандали и с интересни участия, получи наградата „Златен век”-огърлие заедно с писателите Иван Цанев и Георги Данаилов, с директора на столичния куклен театър Кирякос  Аргиропулос и с дългогодишния главен архитект на София Петър Диков.

Тръгнал от нищото, в семейство, и в махала, където пианото е непознат инструмент, Митко Щерев преминава през години в дом за сираци, макар че има родители, но съдбата му при тях не е добра. Дарбата му е забелязана и той продължава учението си в Пловдив, където завършва средното музикално училище, специалност фагот.

Много рано ямболлията влиза в пъстрия и луд свят на поп музиката, като изпълнител по баровете, а малко по-късно става част от оркестъра на знаменития певец Емил Димитров. По-късно Митко Щерев и оглавява този оркестър, познат на поколения българи от сцените и от телевизията като „Синьо-белите”. Талантът на ямболлията го прави желан и от примата на българската естрада Лили Иванова, на чийто оркестър „Маковете” Митко Щерев става ръководител в началото на 70-те години.

Съгражданинът ни създава авторска музика, която става много важна част от репертоара на Лили Иванова, а дарбата му на композитор се проявява още в епохата на „Синьо-белите”. Едно от големите парчета на Митко Щерев, изпълнявано от Емил Димитров, е „Хей, Мадлен”, а шлагерите по музика на Щерев доведоха до шумни разпри и до съдебни дела между него и Лили Иванова. През 1974 година Митко Щерев излезе на нова писта, създавайки своя рок група, наречена „Диана експрес”, която бързо стана от най-популярните , и то във време, когато свиреха „Щурците”, ФСБ, „Сигнал”, „Тангра”.

Бандата „Диана експрес” съществуваше в продължение на десет години, направи хитови парчета, заради които много по-късно ямболският и шеф също води съдебни дела срещу  други членове на бившата вече група, като предмет на спора бе това дали имат право да изпълняват нейни песни.

От групата на Митко Щерев пое към голямата слава вокалистът Васил Найденов, както и Георги Станчев, а след това и Илия Ангелов. Някои от най-големите  хитове на „Диана експрес” са “Северина”, “Душа” и “Наследство”.

Митко Щерев удари в десетката и като композитор на филмова музика. Автор е на музиката на филмите: „Осъдени души”, „Скъпа моя, скъпи мой”, „Адаптация”, „Комбина”, „Човек от народа”, „По хълмовете на времето”, „Дубльорът” „Ла донна е мобиле”.

През 1996 година Съюза на филмовите дейци в България го избира за филмов композитор на столетието.

Той му присъжда преди това награда за музиката към филмите „Вик за помощ” и „Скъпа моя, скъпи мой”- годината е 1986 година.

През цялото това време Митко Щерев не забрави родния си град и тукашните си приятели, а една от дъщерите му учеше в един период в Основно училище „Димчо Дебелянов”, на което композиторът бе гостувал. В по-късен етап от живота на автора на „Адаптация”,той вече по-често пристигаше край Тунджа и бе в основата на няколко благотворителни концерта, на които сам изпълни свои знаменити парчета.

През 2005 година Митко Щерев стана носител на Голямата награда на Ямбол.

Борислав Ненов

About the Author :