Зимни проблеми

DSC06798AНавявания, заледяване, ниски температури – това донесе зимата в стралджанската община, което си е в реда на нещата. Леденият вятър все пак предизвика проблеми. От „Гражданска защита” при общината съобщават, че   в района на  Лозенец първо три после още толкова  ел.стълбове се скършили под напора на ледения вятър и от вчера след обед  селото е без ток. Както преди минути потвърди и  кмета Петранка Добрева, постепенно спира и водата, но хората знаят за това и се запасяват с очакване  аварийните групи на ЕВН да си свършат по-скоро работата. Междувременно дойде съобщението, че днес още 2 стълба са пречупени, което усложни обстановката с водоснабдяването на една група селища в общината. По информация на Тончо Саллаков, началник на ВиК дружеството в Стралджа, от снощи  проблеми има с ел.захранването на помпените станции в Стралджа и Зимчница. Водоемът в общинския център е почти празен, което налага принудително спиране на водата в Стралджа и селата Лозенец, Атолово, Воденичане и Зимница за неопределено време.  Остава надеждата  времето да позволи по-бързо да се възстанови ел.захранването, за да бъдат включени помпите. Съоръженията на ВиК са в пълна готовност за това.
В другите села на общината зимната обстановка не е проблем. Във Войника  имат всичко необходимо – ток, вода и хляб. Закъсалата кола на Домашен социален патронаж е изведена с джип и топлата храна е стигнала до възрастните хора. Училището е затворено, тъй като пътуващите учители не можаха да пристигнат сутринта. В Каменец снежната покривка е само около 5-6 см. В Зимница и училището, и детската градина работят при нормални условия. В Тамарино е осигурен и резервен хляб. Има известно притеснение заради разбития снощи местен магазин. В Маленово снежното време не притеснява местните хора, които имат и ток и вода. Децата са си в къщи, защото за безопасност директорът на СОУ ”П.Яворов” Стралджа Валентина Маринова  разпореди пътуващите ученици да останат по селата заради снежните пътища. Както потвърди км. наместник на Джинот Георги Димитров  зимата не е страшна щом има ток, вода, вино и пържоли. Колата с хляба, закъсала до Иречеково, но проблемът бързо е решен и хлябът е в селото. В Поляна,  където имаше кражба в помпената станция преди дни и 1/3 от селото сега е без вода, а в другите краища се редуват на режим през ден, по уговорка с ВиК дружеството, ако времето позволи, днес се очаква поставянето на новия трансформатор и от утре водата да тръгне по чешмите. В Александрово, едно от най-отдалечените села на общината, няма проблеми. Снегорини вече разчистват пътищата от Първенец към Поляна, Леярово, Александрово, потвърди км. наместник Стойко Иванов.
При дежурните от общинска администрация периодично се събира информация за зимната обстановка, лично кметът Митко Андонов следи  развитието на проблема с тока и водата. Осигурени са условия за транспортиране храната на хората от Домашния социален патронаж както в Стралджа така и във Войника и Каменец. Следят се графиците за почистване на пътищата.

Надя Жечева

About the Author :