Зимница празнува

DSC01870Всяка година по Димитровден с. Зимница отбелязва своя празник. Традицията отново беше спазена. Сутринта празничната камбана на храма „Св. Димитър”, закупена с дарения на местните хора,  събра зимничани в църквата. Запалиха свещ за здраве, помолиха се Св. Димитър да ги закриля и подкрепя делата им.

По-късно въпреки лошото време зимничани изпълпиха читалишето. Пътем всички се радваха на красивата дъга, грейнала над селото като доказателство, че всички бури в живота могат да бъдат преодоляни и всеки път след лошото идва ред на доброто и красивото. Да споделят празника на зимничани в залата бяха Митко Андонов, кмет на община Стралджа, Иван Иванов, зам.-областен управител, Мария Толева, зам.-кмет, свещеник Борис от местната църква, както и общинските съветници Радина Петрова и Паруш Парушев.

„В навечерието на Димитровден, нашия храмов празник, искам да изразя увереността си, че всички заедно, въпреки трудностите, ще направим повече за решаване проблемите на селото ни, за неговото развитие и добро бъдеще”, каза в поздравлението си кметът на Зимница Тенко Тенев и допълни пожелания за здраве, за все такава предприемчивост и упоритост в делата. „Да вървим в един път, да гледаме в една посока, да посрещнем заедно утрешния ден, огласен с нов камбанен звън – незаглъхващия звън на нашата камбана”, добави той.

DSC01866Обръщайки внимание върху  традициите на селото и желанието на зимничани да ги поддържат все така богати и ярки, към присъстващите се обърна и кметът на общината Митко Андонов. „Вие, жителите на най-голямото село в нашата община, сте тези, които налагат с труда си определението „земя на жито”, вие сте тези, които градят настоящето и правят планове за бъдещего. Аз вярвам, че заедно ще постигнем още много. Днес нека се почувстваме като едно семейство, което работи и живее за своето добруване!”, каза в обръщението си Митко Андонов. „Благодарим за грижите и вниманието към Зимница, благодарим за изразеното желание и готовност за промяната на селото към добро” отговориха зимничани в благодарствен адрес към общинския кмет.

DSC01878С много обич и старание подготвиха и своя празничен концерт зимничани. В навечерието на Димитровден организаторите – кметство и читалище „Възраждане-1926”, със спонсорството на община Стралджа и местния родолюбец Стоян Проданов, те подариха на зимничани един прекрасен концерт, който стопли сърцата на публиката. Като начало на сцената се качиха малките танцьори от детската формация при ансамбъл „Златен клас” и заслужиха ръкоплясканията. Певческата фолклорна група изпълни няколко обичани местни народни песни, за да последва програмата на ансамбъл „Златен клас”. С много настроение танцьорите, под  ръководството на Валентин Ревански, изпълпиха любимите на зимничани танци. Още незаглъхнали аплодисментите, щафетата пое талантливата и обичана странджанска народна певица Жечка Сланинкова. С характерния диалект, богата мелодичност  и приятен глас  певицата изпълни букет от народни песни, а зрителите се надпреварваха да й засвидетелстват обичта си. „Калиманко, Денко”, химнът на странджанци доказа таланта на певицата, а серията хороводни песни вдигна настроението максимално. На сцената и в салона на читалището се извиха хора.  Свой принос за това имаха музикантите от оркестър „Странджа”, между които и стралджанският талант Красимир Петров. И това не беше всичко.

DSC01886Дойде ред на другата гостенка. Славка Калчева, чиито корени са от с. Чарда, сподели не само своя голям талант пред зимничани, тя разказа спомени от  детството си, свързани и със Зимница, с което трогна присъстващите в залата.  Хитовите „Караджа дума Русанки”  и „Бяла роза” бяха поседвани от още много обичани песни на фолкдивата.

 

About the Author :