Земляческа среща в с. Горска поляна, посветена на 90 г. от построяването на храм „Св. Пророк Илия“

IMG_4253На 21 юли 2018 година храм „Свети пророк Илия“ в Горска поляна събра множество жители и гости на китното село. Родолюбивите и религиозни жители на Горска поляна честваха 90 години от изграждането на храма си. Празничната литургия във величествения и красив храм бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Агатополски епископ Йеротей, заедно с отец Димитър и още няколко свещеника от Сливенската епархия. Въпреки че сливенския митрополит Йоаникий не успя лично да я отслужи, известно е колко държи на тази църква той и горскополянци никога няма да забравят колко помогна обновяването й да стане факт.

IMG_4276В края на службата епископът се помоли за всички жители на общината и за пострадалите стопани от болестта по животните, той призова всички за вяра и смирение, увери ги, че Бог ще бди над тях и всичко това ще има край.

Кметът на община Болярово Христо Христов също се обърна към множеството хора, събрали се в храма. Той сподели, че въпреки забраната да се провеждат масови мероприятия в района, след разговора с хората тук, е позволил днешното дълго подготвяно честване да се състои. Тази литургия, каза кметът, бе с много молитви за всички стопани, чиито животни бяха унищожени, за всички жители на общината, за закрила от беди и така нужна да върне вярата на хората, да донесе успокоение и надежда. Господин Христов дари от свое име и от името на председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков (също гост на събитието) парична сума за църквата, с която да се закупи нещо необходимо за нея.

IMG_4297След литургията бяха поднесени венци пред паметната плоча на загиналите във войните горскополянци от името на: общинското ръководство и Общински съвет – Болярово, кметско наместничество – село Горска поляна, жители на селото и гости на празника. Пред паметника на жената-майка също бе поднесен венец от признателното население. Стихотворение в памет на героите рецитира писателят Николай Домусчиев, един от основните организатори на земляческата сеща. Негова бе заслугата и гости на празника да бъде хор към пенсионерски клуб „Будители“ – град Сливен с ръководител Ганка Руснакова. Техните невероятни изпълнения на патриотични песни трогнаха множеството гости. Общинският и областен председател на клубовете Пенка Симеонова също бе сред гостите, на клуба е член и господин Домусчиев. Акомпаниментът на китара бе на Атанас Гелев, а на виртуозът на акордеона бе Георги Колев.

IMG_4316С две народни песни поздрави съселяните си и малката, красива и талантлива Екатерина Владимирова от Обзор, с корени от село Горска поляна.

За доброто настроение на всички гости се грижеха оркестър „Комити“ – град Бургас с ръководител Ангел Иванов и солистка Ваня Грозева. Те дълго веселиха хората – не само през деня, но и в ранната вечер. Хоро след хоро се виеха, множество бяха събралите се на площада. Сред хванатите на хорото бе и осемдесет и пет годишната баба Пенка от село Странджа, която рядко пропуска празник в общината и е една от помнещите ясно много от събитията през годините и голяма част от историята на региона.

Сред гостите на празника бяха общинският кмет Христо Христов, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, експертът в сферата на образованието и културата в общината София Минева, множество кметове и кметски наместници (на селата: Камен връх, Ружица, Странджа, Ситово и Иглика, Денница. Домакинът Стоян Михов (кметски наместник на село Горска поляна) посрещаше с усмивка гостите и следеше блестящо организираното мероприятие да протече добре.

А всичко това не би станало факт без финансовата подкрепа на благородните и щедри дарители, които заслужават сърдечна и гореща благодарност. А те са: Георги Радойнов Георгиев, Диян Георгиев, Димитър Смолев, Дойно Тахчиев, Стив Уилкинсън, Питър Алън, Жельо Бъчваров, Яни Къркеланов, Иван Домусчиев, семейство Лахтеви, Мария Сърчелиева, Тони Райков, Стоянка Смолева, Донка Фотева, Стойка Жекова, Соня Кесова, Стоян Михов, Петко Петков, Мария Димова, Йордан Йорданов, Параска Георгиева, Ирина Ярмина, Георги Бързев, Георги Папанчев, Петър Веселинов, Георги Иванов, Елена Димитрова, ПК „Напредък“- град Болярово, Йорданка Димитрова, Николай Димов, Стоян Кратунов, Жеко Тахчиев.

Хора от близо и далеч се бяха стекли да почетат годишнината на храма и да се видят отново. Земляческите срещи в това село са традиция и винаги са вълнуващи и многобройни. Горскополянци и жителите на общината са родолюбиви и борбени хора. Те умеят да се справят с трудностите, умеят и да празнуват. Щастливи бяха от многолюдния празник, но и съпричастни с мъката на земляците си от селата Воден, Крайново, Странджа, Шарково и град Болярово. Съчувстваха им за сполетялото ги нещастие и загубата на поминъка им. Но жителите на община Болярово са преживявали не едно нещастие и пак са се изправяли и продължавали. Ще се справят и сега, защото са единни и силни. В това за пореден път се убедих, гледайки с каква гордост слушат днес всички гости на земляческата среща химна на Странджа – „Ясен месец“. Странджа и България винаги ще ги има, докато има такива несломими родолюбци!

 

About the Author :

Leave a reply