Земеделски производители се срещнаха с проф. Светла Бъчварова и зам.-министъра Валентина Маринова

IMGP7959aНа 12 май  в Болярово земеделски производители от общината се срещнаха с проф. Светла Бъчварова, депутат от „Коалиция за България” и председател на Комисията по земеделие и храни и заместник-министъра на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова. Гости на срещата бяха и областният управител Николай Пенев, инж. Пейчо Върбанов,  директор на Югоизточно държавно предприятие – Силвен, Дора Стоянова, директор на Областна дирекция „Земеделие”- Ямбол, Евгения Динева, главен секретар в същата дирекция, инж. Атанас Зотов, директор на Държавно горско стопанство – Елхово. Присъстваше и общинският кмет Христо Христов.

Професор Бъчварова сподели с присъстващите зърнопроизводители, животновъди и пчелари, че идва за втори път в общината. Първото й посещение е било като заместник-министър и въпреки че вижда голям напредък тук, не отрече, проблеми в областта на земеделието все още има. Българските земеделци все още очакват да се изравнят с останалите страни-членки на Европейския съюз и затова е много важно колко и какви представители ще имаме тепърва в Европейския парламент, какви позиции ще изразят и чии интереси ще защитават. Разбира се, промените в законодателството в държавата също са от голямо значение. Тя, като председател на Комисията по земеделие и храни в парламента определи два закона като изключително важни: за собствеността и ползването на земеделски земи (забраната за чужденци да купуват земи в България) и за подпомагане на земеделските производители (животновъдите да ползват пасища и ливади, без да участват в търгове).

На въпрос на пчеларя Анастас Василев проф. Бъчварова отговори, че пчеларска програма има, но има право да кандидатства и за минималната помощ (т. нар. „де минимис”).

Въпроси бяха зададени и за транспорта за селскостопански нужни. На което бе отговорено, че има готов вариант за промяна в закона по този въпрос.

Общинският кмет Христо Христов постави два много важни за общината въпроса, единият беше за възстановяването на Общинската служба „Земеделие”, която бе закрита преди две години. Като кмет неговите действия в тази посока са целенасочени ще продължава да настоява, докато това не стане факт. Занимавал е много висшестоящи и сега помоли отново за тяхната подкрепа. Проф. Бъчварова пое ангажимент да съдейства, зам.-министърът също потвърди, че от месеци се работи по този въпрос и ще бъде много полезно за земеделските производители. Поела е ангажимент и ще го изпълни.

Вторият въпрос бе за застъпването при очертаването при земеделците. На това бе отговорено от проф. Бъчварова и зам.-министъра, че проблемите тепърва ще се решат. Това ще стане чрез въвеждане на нов софтуер, което е много важна стъпка. До октомври трябва да са готови споразуменията. До февруари трябва да се изчисти всичко, което възникне като проблеми и през март ще се приключи.

Зам.-министърът Валентина Маринова подчерта в края на срещата, че е много важно да се знае, особено от младите, че Европа не ги ограничава, а им дава възможности. И в новия програмен период това трябва да се затвърди и разшири. Ако започнем правилно, първите резултати ги има, бяха думите на зам. –министъра.

About the Author :