Здравният министър: За да заработи новата болница в Ямбол са необходими близо 25 млн. лв., а капиталовите разходи на министерството за година са 15 млн. лв.

N. PetkovЗа да заработи новата болница на Ямбол, са необходими близо 25 млн. лв, каза от трибуната на Народното събрание здравният министър Николай Петров в отговор на питане от народните представители от БСП Кристиан Вигенин и Николай Пенев.

Министърът уточни, че по разчети от 2013 г. за довършването на новата болница са необходими 12  413 000 лв., а за да заработи,  трябва още толкова за дооборудване – в парите не са включени  неща като инсталация за медицински газове, подвижното медицинско и болнично оборудване и медицинската апаратура.

Това не може да се финансира от здравното министерство, защото няколко години подред средствата му за капиталови разходи са 15 млн. лв.

Според ръководството на министерството възможните варианти за довършване на ямболската болница са три – да се осигурят целеви  средства от Министерски съвет, да се премине към публично-частно партньорство или да се финансира на етапи, но преди това трябва да се обмисли с какъв капацитет да е новата болница, защото е предвидено тя да е с 400 легла, а сега капацитетът на МБАЛ „Св. Пантелеймон” – Ямбол е 260 легла.

Без да го е назовал директно, от думите на министъра стана ясно, че от 2012 година, когато са дадени  1,5 млн. лв., досега не е отпуснат нито лев повече, а само се говори за болницата, а предишният здравен министър дори щеше да се хваща на бас, че тя ще бъде довършена до определен срок.

В дупликата си по повод на чутото Кристиан Вигенин изрази възмущението си,  че министерството няма идея какво да прави тази болница.

Министърът така и не отговори дали в бюджета за 2018 г. са планирани 12 млн. лв. за новата болница.

Вигенин предложи да се направи работна група с представители  от министерството, от депутатите, от Общинския съвет в Ямбол, която да разгледа проблема и да се търси решение на този въпрос, защото в противен случай населението на Ямбол е подложено на здравен геноцид.

 

About the Author :

Leave a reply