Здравен медиатор от Стралджа доброволец във Варна

37-img4000Здравният медиатор при община Стралджа Мильо Добрев е единственият от Ямболска област  представител – доброволец във Варна, който по инициатива на  Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ) ще помага на пострадалите от наводненията. „Веднага след като получих предложението от НМЗМ не се замислих нито за миг, получих подкрепата и на община Стралджа, приготвих се набързо и тръгнах. Знам какво означава бедствие, ставал съм свидетел на семейни трагедии и съм сигурен, че нашата помощ е необходима”, сподели Мильо, очаквайки командировъчната заповед от кмета Митко Андонов минути преди да потегли за Варна.

Първата обиколка  на  24 юни  стартира с обход по домовете  на пострадалите.  Десетте доброволци  на  авангардната  група – медиатори , според думите на Мильо Добрев, вече са осъществили срещи  с хората в  един от пострадалите квартали  с преобладаващо население – уязвими групи от етнически произход. „Положението се различава много от това, което се показва по медиите!”- твърди стралджанският медиатор, според който във Варна хората изживяват една тежка трагедия. „ Питаме ги имат ли оплаквания, развиват ли някакви болести, имат ли поставени всички необходими имунизации… Целта е да подготвим план-график с данни особено необходими в този момент на РЗИ, които ще   реагират своевременно”, допълва Мильо, който е един от дългогодишните медиатори и с натрупан опит за работа  в подобни условия.

В следващите дни здравните медиатори, съвместно с представители на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерския съвет, Регионалните здравни инспекции към Министерство на здравеопазването и Български червен кръст ще направят предварителна оценка на щетите, нанесени от проливните дъждове и план за тяхното поетапно възстановяване. Според предварителната информация в рамките на инициативата ще бъде обявено и закупуване на материали за дезинфекция в наводнените райони.

About the Author :