Здравей и сбогом „Делник“!

Всяко едно нещо има своето начало и своя край. Обикновено за първото свирят фанфари, второто, макар то да е също тъй естествено, минава някак си между другото, в него няма празник. Случайността ми даде възможност да съм част от най-първия брой на вестник „Делник“, съдбата ми предоставя шанс да оставя няколко реда и в неговия най-последен брой. А всъщност между тях мина голяма част от досегашния ми съзнателен живот.

Всеки може да прави всякакви оценки на „Делник“ през годините. Може да харесва едно, да не харесва друго или всичко. За мен е безспорно –  в работата на човек всичко е много лично, особено когато в нея има и някакъв творчески елемент. Не преувеличавам приноса и участието си, просто съм част от това голямо приключение. И съм безкрайно благодарна на съдбата ми, че е така. Давам си сметка колко по-беден и малоцветен щеше да е животът ми, ако двадесет и няколко години от него не бяха свързани с вестник „Делник“. Вероятно и аз самата щях да съм различна личност. Благодарна съм на първо място, че този вестник ми даде възможност да познавам отблизо едни от най-значимите творци на словото в родния Ямбол, да работя и да общувам с тях. Това е неизмеримо богатство. Създадох познанства и приятелства, които ценя за цял живот. Работата ми в „Делник“ ме отвори към света, накара ме да се чувствам жива. Писала съм и рутинни, неважни неща и такива, в които съм оставила част от себе си. Те са съществените – ще съм щастлива, ако са докоснали и някой друг.

Нищо не е само цветя и рози, имало и от бодлите им, но когато човек отсява голямото от малкото, важното от неважното, вижда нещата по-ясно. След 26 години съществуване и съществена част от историята на периодичния печат в Ямбол, този брой слага точката на вестник „Делник“. Колкото и това да е закономерно, в крайна сметка носталгичното усещане е неизбежно, особено когато затваряш значима страница от живота си. А той, Животът, продължава – предлагащ в изобилие неизвестности и предизвикателства и именно затова е прекрасен. Затова: Здравей и сбогом „Делник“! Годините на твоето създаване са най-посветената, светла, романтична част от професионалния ми живот! Това не се забравя.

Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply