Звездни имена гостуват на ямболска сцена

chelen1Богат на предизвикателства, популярни имена и интригуващи заглавия за почитателите на сценичните изкуства в Ямбол е месец февруари. На 6 февруари в града ни идва актьорско трио, което със сигурност си струва да бъде видяно – на големия Христо Шопов партнират Ирини Жамбонас и Лилия Маравиля със спектакъла „Всичко или нищо“. Тримата са режисирани от сестрата на Христо Шопов – Лиза Шопова. Определят постановката като комбинация от комедия и драма. Пиесата е за трима приятели и неочакваните неща, които им се случвате, а имената на творците, които я създават, основателно ни кара да очакваме психологизъм и пречистващи емоции.

Ямболският театър също има поредица от представления в града. На 8 февруари представя “Идеален съпруг”, на 16-ти – “Шега в едно действие” на 22-ри – “В сряда от пет до седем”, а на 28-ми – “Юнаци с умни калпаци”.

На 9 февруари в Ямбол акостира Хасковският драматичен театър с пиесата на Елин Рахнев „Свалячи“. Представлението ще се играе не както стана обичайно през зимния сезон – в Голямата зала на общината, а в Кукления театър. В тази тъжно-смешна история за малките хора ще видим отново популярни имена от българската сцена и шоу бизнес – Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро. Ще им партнира Мирела Топалова.

На 19 февруари идва концертът-спектакъл по музика на Ленард Бърнстейн „Уестсайдска история“. Солистите са отново звездни имена – „двамата Орлиновци“ – Орлин Горанов, Орлин Павлов и Евелина Кънева. Участват оркестърът и хорът на Бургаската опера. Диригент е Йордан Дафов. Концертът е създаден по едноименния мюзикъл и включва едни от най-разпознаваемите мелодии от мюзикъли.

Ден по-късно, на 20 февруари, можем да видим постановката на Кърджалийския театър „Застреляй идиотите“, отново на сцената на Кукления театър. В това съчетание от комедия и абсурд пак не липсва популярно име. Елен Колева е служителка в бюро по труда, а край нея се вихрят уволнен работник, кифла, търсеща смисъла на живота и пенсионер – ветеран от войната. Партнират й Ивайло Калоянчев, Русалина Майналовска и Веселин Цанев.

chelen2На 21 февруари идва пиесата „Изневери в повече“ с участието на Христо Гърбов, Веселин Плачков, Албена Михова и Евгени Будинов.

Няколко дни по-късно под режисурата на Асен Блатечки ни гостува „Нашата голяма френска сватба“ на ДКТ-Враца и Театър „Бонини“, отново с участието на Герасим Георгиев-Геро.

И макар да прекрачваме в следващия месец, на 22 март, в Ямбол ще гостува представление, което си струва да бъде видяно – моноспектакълът на Захари Бахаров „Чамкория“ по едноименния роман на Милен Русков, под режисурата на Явор Гърдев. Спектакълът е 130-минутен актьорски маратон, има и антракт. Романът „Чамкория“, който представлява разказът от първо лице на софийския таксиметров шофьор бай Славе, по изумителен начин потапя в атмосферата на 20-те и 30-те години от 20 век и не случайно дълго време се задържа на първите места сред най-продаваните български книги. Затова и интересът към театралната му версия е разбираемо голям, особено за онези, които са прочели книгата.

И това са само заглавията, известни преди началото на февруари. А напълно възможно е списъкът да се увеличи с още заглавия.

                                                                                                                                                                                       Светлана Чамова

About the Author :