За седмица в Ямбол са направени 32 проби за коронавирус

За седмица в Ямбол са направени 32 проби за коронавирус стана ясно след проведеното заседание на Областния медицински съвет. Д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол обяви, че общият брой на направените проби от началото на март досега за Ямбол са 144 и всички са отрицателни. Седмица по-рано, броят на пробите беше 112. На 13 април не са изпратени нови проби, защото няма новопостъпили болни в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол със симптоми на заболяването.

Към 13 април броят на лицата в Ямболска област, поставени под карантина от началото на март досега, са 1270, като на 899 вече е изтекла карантината, а 371 все още я спазват. Само преди седмица общият брой на карантинираните беше 1069 (596 с изтекла карантина и 473 под забрана да напускат домовете си), т. е. броят им е нараснал с 201 за 7 дни. Целият процес е динамичен, защото периодът на наложените 14-дневни ограничения изтича, но явно продължават в Ямбол да се завръщат и лица от чужбина.

В Ямбол две частни лаборатории правят изследвания за коронавирус – „Лина“ и „Медика 2000“, уточни д-р Генчева. На журналистически въпрос дали в Ямбол пациентът трябва да влезе в болница, за да бъде изследван за коронавирус, защото лични лекари твърдят, че имат пациенти със симптоми, но от РЗИ отказват да ги изследват, тя отговори: „ Две лаборатории към този момент в Ямбол извършват такива изследвания, какво трябва да направи РЗИ, кой да поеме ангажимента да ги изследва, когато вече са хоспитализирани пациентите методиката е друга. Ние носим някаква отговорност какъв материал изпращаме, не може безконтролно да изпращаме проби до безкрайност, да изследваме неща, които самите ние да не знаем за какво го правим,  все пак трябва да имаме някакво основание“.

Разликата обаче е в това, че в частните лаборатории пациентът плаща за направеното изследване и то е т. нар. бърз тест, докато в болницата за тест не се плаща и се изследва с по-надеждния метод на PSR –тест в лаборатория в Стара Загора.

Според д-р Генчева при положителен тест частните лаборатории са длъжни да потвърдят резултата с втора проба, като това става само с PSR –тест в определени лаборатории.

За седмица РЗИ е подала към полицията и прокуратурата данните на 11 нарушители на карантината.

About the Author :

Leave a reply