За седма учебна година EVN България провежда програма за обучения по енергийна ефективност в училищата

detska_ploshtadka_1През учебната 2015/16 г. EVN България осъществява за седма поредна година обучение на ученици в разумно използване на енергийните ресурси и опазване на природата. Настоящата учебна година отбелязва поредното разширение на инициативата, която е насочена  към ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас.

EVN България организира „енергийни уроци” във всички 9 административни области в Югоизточна България, които се обслужват от EVN България – Бургас, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Смолян, Пазарджик, Ямбол и Кърджали. Допълнително от 2015/16 учебна година към програмата са включени нови 10 училища. Разширението ще позволи обучения по програмата да преминат общо над 10 900 ученици от 480 паралелки от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас в общо 61 училища в Югоизточна България. В Ямбол обучението ще се проведе в ОУ „П. Славейков“ и НУ „Проф. П. Нойков“.

detska_ploshtadka_2Занимателните уроци „Часът на Иви и Енчо” се провеждат от преподавателите в 4 учебни часа през годината в Часа на класа. За целите на обучението дружеството разработва и безвъзмездно предоставя одобрените от Министерство на образованието и науката (МОН) материали, полезни и занимателни подаръци за учениците и класа. И тази година в рамките на инициативата EVN България ще проведе различни конкурси с награди за участниците. В зависимост от възрастта, учениците под различна форма ще претворят своето виждане за разумно използване на енергията.

Инициативата на EVNБългария включва и организиране на конкурс за изработване на макет на тема „Екологичен град“. През септември 2015 г. EVN България награди победителя в конкурса от учебната 2014/15 година –  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Сърнево, община Раднево, с „енергийна“ детска площадка. Макетът на победителите представи идеите на учениците за екологичен град, в който потреблението на енергия и вода е енергийно ефективно, разумно и екологично. Детската площадка е разположена на 100 кв.м. Изработена е с ударопоглъщаща настилка, на която са монтирани една „енергийна“ люлка и различни спортни съоръжения – многофункционално фитнес съоръжение, ски тренажор, троен лост, както и 2 броя пейки.

Инициативата на EVN България е одобрена от МОН и се осъществява в партньорство с регионалните инспекторати по образование (РИО). EVN България стартира обученията по енергийна ефективност в училищата през 2009 г., като до края на учебната 2015/16 г. общо 20 000 ученици ще са преминали обучения за разумно използване на природните ресурси.

About the Author :