За Свободата – Гарибалди и българите

pod chelenВ Регионален исторически музей Ямбол от 19 до 30 ноември 2018г., жителите и гостите на града  ще имат удоволствието да видят изложбата „За Свободата –Гарибалди и българите”. Тя е предоставена от Регионалeн исторически музей – Варна, със съдействието на областния управител на област Ямбол и почетния консул на  Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен г-н Антонио Таркуинио, с  лично съдействие на който е създадена изложбата.

Авторите на изложбата реализират идеята си да представят завещанието на Джузепе Гарибалди – любов към Свободата и правдата и ненавист към лъжата и тиранията. Акцент в изложбата е влиянието му върху революционните борби в българско  от 19-то столетие.

В осем постера жителите и гостите на Ямбол имат възможност да се запознаят  с материали, свързани с живота и влиянието на Гарибалди върху българите и европейците през 19-то столетие. Определен като„единствено универсално харесвана фигура в съвременната история” от авторитетни западни издания, за негов най-голям исторически принос се смята обединението на Италия.

Личността на Гарибалди е въплъщение на революционния дух на 19-ти век. С участието си в редица значими въстания в света (Уругвай, Бразилия, Пиемонт), с околосветските си пътувания като капитан на кораб, със славата, с която е удостоен още приживе, той е символ на империите, но и на съпротивата срещу тях.

В изложбата посетителите ще имат възможност да видят знамето на един от полковете на Хилядата на Гарибалди към Сицилия през 1860 г. Знамето участва и в битки при Аспрамонте 1862 г. и Ментана 1867 г. Негов знаменосец е Венченцо Пиетрогранде.  Дълго време притежание на проф. Алберто Кафарели – историк, изследовател и колекционер, който го дарява на музея на Възраждането във Варна „като знак на солидарност”.

Част от изложбата са две червени ризи – мъжка и женска с шалчета и шапка (копия), каквато е била униформата на гарибалдийците, и водят началото си още от участието на Гарибалди и неговия ”Италиански батальон” в Гражданската война в Уругвай през 1842 г. Интерес представлява и фотографията с автограф на героя, както и снимките на част от 20-те известни досега българи – гарибалдийци – капитан Петко войвода, Димитър Общи, Коста Ефремов Наполеони. Има сведения, че през 1864г. Раковски се среща с Гарибалди  и на тази среща присъства и Хаджи Димитър Асенов от Сливен.

Много е интересна фотографията на Паскал Станини, гарибалдиец,  установил се след Освобождението в България и работещ в  железниците. На една от тях той е в униформа на служител в железниците – една от първите униформи  в Освободена България, според изследователите. В изложбата намира място и брой от в. „Българска дневница” от юли 1857г., в който Раковски казва, че гласът на Гарибалди е „глас Божи”.  Портретите на Гарибалди и Васил Левски на италианския художник Алесандро Киараппа, са един от силните акценти .

Изложбата обобщава думите на Виктор Юго – Какво е Гарибалди? Човек. Нищо повече. Но, Човек в най-висшата форма на тази дума.Човек на Свободата! В какво е силата му? Кое му носи победите? Кой стои зад него?

Душите на народите!”

 

Христина Женкова – Регионален исторически музей Ямбол

About the Author :