За ремонтирания мост и градината

IMG_3230Вчера, събота 11 август 2018 г., градинският мост най-после беше отворен за преминаване от гражданите, а те масово се разхождаха в парка, зажаднели за приятната му зеленина. И с критично око оглеждаха какво и как е променено и обновено. Ремонтът приключи с точно един месец закъснение. Не че имахме избор – но първо това става вече традиция и второ – когато неудобството най-накрая приключи, въпреки всичко хората са склонни да простят в името на новото и хубавото, което се прави.

Каква е рекапитулацията от пръв поглед: Да, новото си е ново и само това е вече повод за адмирации. Покрай моста като че ли е оправен и фонтанът на детето с рибата, защото водата сега излиза съвсем съразмерно. (Извинявам се, ако е бил поправен по-рано, а не съм забелязала.) Плюсовете продължават с новия асфалт на централната алея до фонтана, на страничната покрай розариума, която свързва главната алея и тази покрай зала “Диана”, както и малка част от алеята към IMG_3231залата. Вероятно тежките машини, които са работили по пространството след моста са повредили асфалта и това е част от причината за подновяване на настилката в тази част на парка. Но остава въпросът защо не беше използвана ситуацията да се асфалтират изцяло двете основни алеи? Знам, че всичко струва пари, но би било наистина добре, а и те определено имат нужда.

Реката под моста е безобразно мръсна. Грозна картина! Вероятно ремонтът също е допринесъл.

Парковото пространство по централната алея веднага в дясно е с изсъхнала трева и изглежда зле. И това е веднага след влизане в парка. За разлика от останалите очевидно поливани и затова зелени пространства.

Но най-важното – качеството на поставяне на настилката по моста на места е много лошо. Има видими хлътвания и неравности. Което поставя под съмнение колко време ще издържи новото и хубавото. Дано да греша ужасно, но вече имаме лош пример – много от плочките по центъра на Ямбол вече са с нарушена цялост, но там вероятно става въпрос за некачествен материала.

IMG_3223 IMG_3228

Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply